"Het lot heeft beslist dat ik hier mijn tournee afsluit"

Stromae zet vanavond een punt achter zijn wereldtournee. Dat doet hij in Kigali, Rwanda, waar zijn roots liggen. "Het lot heeft beslist dat ik juist hier mijn tournee afsluit." De verwachtingen zijn hooggespannen, niet alleen bij de zanger zelf, ook bij het Rwandese publiek. "Hier zeggen ze allemaal dat hij thuiskomt", constateert Emma Lesuis, die in het spoor van Stromae reist voor "De Nomaden".

Stromae's optreden in Kigali stond eigenlijk al enkele maanden geleden gepland, maar de zanger moest het afzeggen omdat hij slecht reageerde op de medicatie tegen malaria. "Dat was redelijk verschrikkelijk, het was een heel slechte periode", gaf de zanger vandaag toe op een persconferentie. Hij verwees naar een "echt vermoeidende" tournee.

Vanavond is het dan toch zover. Kigali is de stad waar Stromae een punt zet achter zijn wereldtournee. "Het lot heeft beslist dat we in Kigali eindigen. Het is toch belangrijk om in mijn land van herkomst te zijn."

Aangenaam gevoel

"Ik ben heel gelukkig om hier te zijn. Het is vreemd voor mij om mensen te zien die op mij lijken, of op wie ik lijk. Dat is een aangenaam gevoel, maar ook bijzonder."

Niet alleen voor Stromae zelf is het optreden van vanavond bijzonder. Ook het Rwandese publiek kijkt er erg naar uit. "Je ziet Stromae hier overal", zegt Emma Lesuis, die in het spoor van de zanger naar Kigali is gereisd voor "De Nomaden". "Overal hangen grote affiches, en mensen hebben hun profielfoto op Facebook vervangen door een foto van Stromae."

Zijn concert moet ook voor zo veel mogelijk fans toegankelijk zijn. Er zijn kaartjes van 80 euro -heel veel geld in Rwanda-, maar ook van 2,5 euro. "Iedereen zegt: Stromae is een van ons. Hij komt thuis, we kunnen niet wachten om hem te verwelkomen."

"Mijn roots ken ik alleen door een Europese bril"

Stromae zelf heeft zich zelden, en altijd voorzichtig, uitgesproken over zijn Rwandese afkomst. "Toen ik vijf was, was ik al eens in Rwanda, maar daar herinner ik me niet veel meer van. Mijn roots ken ik alleen door een Europese bril. Precies daarom probeer ik wat afstand te bewaren, al kijk ik er wel naar uit om mijn afkomst te herontdekken."

Stromae's vader werd in 1994 vermoord tijdens de genocide. In de marge van zijn optreden zal hij niet alleen familieleden van vaderskant bezoeken, maar ook een herdenkingsmonument voor de genocide. Over die plannen willen zowel hij als zijn entourage echter weinig kwijt.

Of Stromae in het land van zijn vader ook "Papaoutai" gaat zingen? "Daar heb ik vannacht in bed over gedacht", zei de zanger. "Ik vroeg me af hoe moeilijk het zou zijn om dat nummer te zingen, en uiteindelijk is het professionalisme redelijk snel naar boven gekomen. Maar als ik dan een traantje laat, dan zal het mijn hart zijn dat gesproken heeft."

Het traject van Emma Lesuis is te volgen op canvas.be of de Facebookpagina van "De Nomaden".