"Tien geboden" voor wie tweedehandsauto's verkoopt

Om het imago van verkopers van tweedehandsauto's op te krikken en ervoor te zorgen dat klanten in vertrouwen een tweedehandsauto kopen, lanceert Traxio, de federatie voor de autohandel, een kwaliteitscharter. De tien geboden in dat charter werden vanmiddag voorgesteld in aanwezigheid van vicepremier en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

De tweedehandsautomarkt kampt met een imagoprobleem. Veel kopers vertrouwen het zaakje niet en daar wil de sector iets aan doen. Traxio, de federatie van autohandel en -reparatie, heeft een charter opgesteld met tien "geboden" waar de leden, de verkopers, zich aan moeten houden.

De geboden verwijzen naar een aantal wettelijke verplichtingen die de sector ondersteunt, zoals consumentenbescherming, informatieplicht, antifraude, Car-Pass (garantie kilometerstand), verzoeningscommissie, maar ook naar een aantal intenties rond klantenbeleving en professionele dienstverlening.

"Traxio wil de strijd aangaan met het fenomeen van de 'valse handelaars' die geen enkele regel respecteren", zegt voorzitter Carl Veys. "We hebben altijd al geijverd voor ethiek en professionalisme in de sector van de tweedehandsvoertuigen, of het nu gaat om particuliere of bedrijfsvoertuigen. Het is belangrijk dat consumenten kunnen vertrouwen op echte professionals bij de aankoop van een tweedehandsvoertuig."

"Sector maakt een grote vooruitgang"

Minister Peeters benadrukte dat de sector een grote vooruitgang maakte op het vlak van professionalisering en haalde twee voorbeelden aan. Waar vroeger naar schatting 1 op de 10 kilometerstanden werd teruggedraaid, zakte dat cijfer dankzij Car-Pass naar 1 op de 600. Ook zei Peeters dat de economische inspectie steeds minder inbreuken vaststelt bij verkopers van tweedehandswagens, maar dat de strijd tegen malafide verkopers opgevoerd wordt.

De helft van de niet-traditionele verkopers, zoals verkopers die massaal "visitekaartjes" onder ruitenwissers stoppen, bleek tijdens een eerste grootschalige controle vorig jaar niet in orde.

Vandaag is het ook de eerste "Dag van de tweedehandsauto". De tweedehandsmarkt voor wagens is in omvang de helft groter dan die van nieuwe voertuigen. Bijna drie op de vijf wagens die in ons land ingeschreven worden, zijn afkomstig uit de occasiemarkt. In 2014 werden 487.711 nieuwe wagens gekocht, tegenover 738.094 tweedehandsvoertuigen.

De tien geboden

  • We hebben de wagen die voldoet aan uw behoeften
  • Gegarandeerde correcte informatie van onze specialisten
  • Wij kiezen de meest milieuvriendelijke oplossingen uit
  • Alleen de Car-Pass staat garant voor een juiste kilometerstand
  • Bij de professional heeft u de zekerheden van de Traxio-bestelbon
  • Wij verkopen geen katten in zakken: 96 punten checklist
  • Verkoopvoorwaarden volgens voorschriften consumentenorganisaties
  • Enkel bij de professional één jaar waarborg gegarandeerd
  • Aflevering met handleiding en twee sleutels
  • Ons streefdoel is uw totale tevredenheid