Apple moet 234 miljoen dollar betalen voor schending patent

De Amerikaanse technologiegigant Apple moet de universiteit van Wisconsin 234 miljoen dollar (206 miljoen euro) betalen omdat het een patent van de universiteit geschonden heeft. Dat heeft een rechtbankjury beslist.

De zaak ging over een patent uit 1998, die het had over manieren om de efficiëntie en de prestaties van processoren te verbeteren. De technologie werd gebruikt in verschillende iPhone- en iPadmodellen van Apple.

"De jury heeft het baanbrekende werk met betrekking tot de processoren erkend dat op onze campus plaatsvond", reageerde de universiteit. Ze sprak nog van een erkenning van het harde werk van universitaire onderzoekers.

Apple wilde niet reageren op de beslissing van de jury. Het bedrijf is wel van plan om in beroep te gaan. Apple argumenteerde tijdens de zaak dat het patent ongeldig was.

Apple zelf heeft verschillende rechtszaken lopen tegen concurrenten die zijn patenten zouden hebben geschonden. Zo loopt er voor het Amerikaanse gerecht een grote zaak tegen de Zuid-Koreaanse groep Samsung, zijn grootste rivaal op de markt van de smartphones en tabletcomputers.