Grieks parlement keurt pakket besparingsmaatregelen goed

Het Griekse parlement heeft afgelopen nacht een aantal besparingsmaatregelen, die opgelegd waren door de internationale schuldeisers, goedgekeurd. Dat gebeurde met een meerderheid van 154 stemmen op 300. De goedkeuring was een voorwaarde om Griekenland nieuwe leningen toe te kennen, al moet daarvoor binnen enkele weken nog een pakket maatregelen worden gestemd.

Het waren enkel de parlementsleden van de regering-Tsipras die vrijdagnacht "ja" stemden. De goedkeuring van één Syriza-lid dat per brief wilde stemmen, is niet meegeteld. Eén parlementslid van de partij Anel stemde tegen.

De maatregelen omvatten onder meer nieuwe belastingen, de verhoging van de pensioenleeftijd en strengere straffen voor belastingontduiking.

De oppositie verweet premier Tspiras dat hij met deze maatregelen de Griekse economie in een recessie duwt. Maar Tsipras wees er de parlementsleden op dat deze maatregelen niet nieuw zijn, maar deel uitmaakten van het ultieme reddingspakket van 13 juli voor Griekenland, dat reeds in het parlement werd goedgekeurd. De premier gaf toe dat het moeilijke maatregelen betreft, maar verweet de oppositie geen alternatief voor te stellen.

Eerste echte test

De stemming was de eerste echte test voor de Griekse regering, die vorige week nog het vertrouwen van het parlement kreeg na de verkiezingen van 20 september. Buiten aan het parlement betoogden duizenden Grieken.

In november moet er nog een tweede pakket besparingsmaatregelen worden goedgekeurd, waarbij de belastingvoordelen voor de landbouwers zullen worden afgeschaft. Verwacht wordt dat het protest dan groter zal zijn.

Dezelfde maand gaan de internationale schuldeisers de toestand van de openbare financiën en de hervormingen in Griekenland onder de loep nemen. Wanneer de evaluatie positief is, krijgt het land recht op een nieuwe financiering van 86 miljard euro.