Michaël Borremans voortaan "duurste" Belgische schilder

Michaël Borremans mag voortaan op zijn naamkaartjes schrijven dat het duurst verkochte schilderij van een levende Belgische schilder van zijn hand komt. Zijn werk "Girl with duck" is deze week bij Sotheby's geveild voor 2,04 miljoen pond (zo'n 2,7 miljoen euro). De kunstenaar reageert "geschrokken".

Borremans schilderde "Girl with duck" in 2011. Een jaar later werd het via zijn New Yorkse galeriehouder David Zwirner voor een eerste keer verkocht aan de Chinees-Indonesische verzamelaar Budi Tek. Die verkocht het afgelopen donderdag op de veiling hedendaagse kunst bij Sotheby's.

De eigenaar maakt veel winst, want het schilderij was maar geschat tussen 600.000 en 1 miljoen pond: de helft van het uiteindelijke resultaat. De kunstenaar zelf wordt van de verkoop echter amper iets rijker. Hij profiteert wel van het Europese volgrecht, maar dat is geplafonneerd op 12.500 euro.

"Dat streelt mijn ego"

De kunstenaar maakte de veiling in Londen niet mee, maar houdt er een dubbel gevoel aan over. "Ik ben geschrokken, ja. Nooit heeft iemand zoveel geld voor een werk van mij neergeteld", zegt hij in De Tijd. "Dat streelt mijn ego, maar de echte winnaar is de verkoper. Hij verdient via mij veel geld. Allicht, maar dat weet ik niet zeker, betaalt hij niet eens belasting op zijn verkoopprijs." De schilder vreest ook dat de speculatie met zijn werken zal toenemen.

Hoe dan ook gaat Borremans voortaan door het leven als "duurste" Belgische levende kunstenaar. Het werk van Borremans leverde heel wat meer op dan "The rumour" van Luc Tuymans, het vorige duurste schilderij van een levende Belgische schilder. Zijn werk werd in 2013 geveild voor 2,1 miljoen euro.