Politie mag niet langer gratis naar dokter van N-VA

Als het van de N-VA afhangt, mogen politiemensen binnenkort niet langer gratis naar de dokter. Volgens de regeringspartij kost het jaarlijks 2 miljoen euro om ook het remgeld terug te betalen. "Verspilling", zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote in De Tijd.

Sinds de eenmaking van de politiediensten in 2000 en 2001 kunnen alle operationele politiemensen hun medische kosten volledig laten terugbetalen. Ook het remgeld, dat normaal voor de rekening van de patiënt is. Volgens Degroote is dat niet rechtvaardig tegenover de gewone burger die wel een deel van de kosten moet betalen.

"Dit systeem bestond vroeger bij de rijkswacht omdat de lonen daar lager waren en op die manier gecompenseerd werden", zegt het N-VA-Kamerlid. "Maar sinds de eenmaking van de politie is dat voordeel bij de politie niet meer te verantwoorden. Die 2 miljoen euro kan veel nuttiger worden besteed."

Jan Adam van de politievakbond van het ACV is het daarmee niet eens. "In elk bedrijf zijn er onderhandelingen en worden er voordelen toegekend aan het personeel", zegt hij. "Dit is nu eenmaal een voordeel voor het operationele kader dat bij de politie werkt." Adam noemt de oproep van de N-VA "kleingeestig en kortzichtig".