Regisseur van "D'Ardennen" krijgt Jo Röpcke Award

Robin Pront, regisseur van "D'Ardennen", krijgt de Jo Röpcke Award voor zijn "trefzeker geregisseerde misdaaddrama waar de cinefiele goesting van afdruipt". Kevin Janssens, hoofdrolspeler in "D'Ardennen", nam de prijs voor Pront in ontvangst tijdens het Film Fest Gent.

De Jo Röpcke Award, genoemd naar de filmjournalist van wat toen nog de BRT was, wordt elk jaar uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus. De prijs gaat naar een man of vrouw die "een opmerkelijke of creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film".

"Met "D’Ardennen" levert Pront één van de beste, Vlaamse debuutfilms van de jongste jaren af’, vindt Knack Focus-filmcriticus Dave Mestdach. "Het is een sfeervol, trefzeker geregisseerd misdaaddrama waar de cinefiele goesting van afdruipt, en waarin Pront moeiteloos de Europese auteurstraditie aan de Amerikaanse genrecanon weet te koppelen."

De prijs, een tekening van Knack Focus-huistekenaar Karl Meersman, is vandaag op het Film Fest Gent in ontvangst genomen door acteur Kevin Janssens, hoofdrolspeler van "D’Ardennen". Pront zelf is momenteel in Chicago.

"Ongelooflijk vereerd"

Eerdere laureaten van de Jo Röpcke Award waren Fien Troch, Felix Van Groeningen, Gust Van den Berghe, Nicolas Provost, Nicolas Karakatsanis, Caroline Strubbe en Bas Devos.

"Ik ben enorm vereerd, zeker als ik kijk naar de namen die de prijs al wonnen", reageert Pront. "Ongelooflijk dat ik dat rijtje mag vervoegen."