Twee doden na steekincidenten in Israël

Er is opnieuw een Palestijn gedood in Oost-Jeruzalem. Volgens de politie had de man geprobeerd om een Israëlische soldaat neer te steken in de wijk Armon Hanetsiv. Een ander incident vond plaats in Hebron, waar een kolonist een Palestijn heeft doodgeschoten.

In Jeruzalem was de politie op zoek naar een Palestijnse man die zich volgens een getuige verdacht gedroeg. Toen de man gestopt werd voor ondervraging, heeft hij volgens de Israëlische politie een mes bovengehaald. De agenten hebben hem onmiddellijk gedood.

Ook in Hebron, ten zuiden van Jeruzalem, is een 18-jarige Palestijn gedood, nadat hij geprobeerd had een kolonist neer te steken. Dat zeggen de Palestijnse veiligheidsdiensten. Het Israëlische leger bevestigt dat een Israëlische burger werd aangevallen, en dat die laatste zijn aanvaller heeft neergeschoten om zich te verdedigen.

VN kan geweld niet stoppen

De spanning in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever loopt al enkele weken hoog op. Er zijn vrijwel dagelijks incidenten. In de recente golf van geweld zijn volgens Al Jazeera al 41 Palestijnen gedood. Aan Israëlische kant vielen al 7 doden te betreuren.

De voornaamste reden voor de onrust is de Palestijnse vrees dat Israël de status quo wil wijzigen, die al tientallen jaren geldt rond de al-Aqsamoskee. Israël heeft die berichten al meermaals ontkend. Een vergadering van de VN-veiligheidsraad, gisteren, leverde niets op. De Palestijnen pleiten voor een internationaal beveiligingsteam voor de site. Israël heeft dat voorstel van de hand gewezen.