Vlaanderen gaat oude stortplaatsen ontginnen

De Vlaamse regering gaat oude stortplaatsen laten afgraven om te kijken of er nog waardevolle stoffen in de bodem zitten. Dat zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in Het Nieuwsblad en bevestigt ze aan VRT Nieuws. Hoeveel plaatsen er precies worden afgegraven, is nog niet bekend.
(Archieffoto)

Aan oude stortplaatsen geen gebrek: Vlaanderen heeft er ongeveer 2.000. Ze nemen met hun 88 vierkante kilometer de plaats in van een centrumstad. De Vlaamse regering geeft haar fiat om die voormalige stortplaatsen schoon te maken. Daardoor worden de verweesde terreinen op termijn voor andere zaken beschikbaar, "gaande van parken, bossen tot woon- of recreatiegebieden", zegt de minister.

Daarnaast kan ook de tonnen afval veel waardevols worden gehaald, benadrukt Schauvliege. "Door het afval te recycleren, kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt, zonder dat daarvoor schaarse grondstoffen moeten worden aangesproken." Dat beaamt ook Serge Tavernier, hoogleraar biochemie aan de Universiteit Antwerpen (UA). "Gespecialiseerde bedrijven weten bijvoorbeeld uit elektronisch afval van computers, hifi-apparatuur of gsm's allerlei waardevolle maar ook steeds schaarser wordende metalen te halen."