Voormalige Senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin overleden

Voormalige Senaatsvoorzitter en ex-burgemeester van Hoei Anne-Marie Lizin is vanochtend overleden. Ze was aan het herstellen nadat ze tien dagen geleden in een ziekenhuis in Parijs was beland. De oorzaak van het overlijden is nog niet bekend. Ze werd 66. De Franstalige politieke wereld heeft lof voor de "buitengewone nationale en internationale carrière" van Lizin, ondanks het "chaotische einde" ervan.

Anne-Marie Lizin startte haar politieke carrière in 1970 als PS-gemeenteraadslid en -schepen van Ben-Ahin, dat zes jaar later fuseerde met Hoei. Daar was ze opnieuw achtereenvolgens gemeenteraadslid, schepen en burgemeester.

Naast de gemeentepolitiek was Lizin doorheen de jaren ook actief als kabinetsadviseur bij de Europese Commissie en van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Henri Simonet. Ze was ook staatssecretaris voor Europa in de regeringen-Martens VIII en IX. Een tijdlang was ze ook Senaatsvoorzitter.

Fraude

In januari 2009 werd Lizin uit de PS gezet na beschuldigingen van frauduleuze praktijken. Na 25 jaar kwam er ook een einde aan haar burgemeesterschap. Bij de verkiezingen van 2012 diende ze een eigen lijst in, die uiteindelijk de op één na grootste partij werd.

In 2012 kwam het voormalige kopstuk opnieuw in opspraak, toen ze voor de rechter moest verschijnen voor belangenvermenging. Lizin zou gemeentepersoneel hebben ingezet tijdens de werkuren voor haar kiescampagne in 2007 in Hoei. Ze werd veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf met uitstel en een boete van 1.000 euro. Ze mocht zich ook 5 jaar lang niet verkiesbaar stellen.

Briljante dame

De Franstalige politieke wereld roemt vooral de diplomatieke kwaliteiten van het voormalige PS-boegbeeld, en haar verwezenlijkingen als burgemeester van Hoei.

"Ondanks de meningsverschillen met de PS de afgelopen jaren, heeft Anne-Marie Lizin een belangrijke rol gespeeld in het Belgische politieke leven, vooral dan als voorzitter van de Senaat", zegt voormalig premier en huidig PS-voorzitter Elio Di Rupo. Hij betuigt zijn medeleven aan haar familie en naasten.

"Anne-Marie Lizin was een grote, briljante dame", zegt huidig burgemeester van Hoei Alexis Housiaux (PS). "Ze heeft een buitengewone nationale en internationale carrière gehad, maar die eindigde nogal chaotisch."

"Hoei telt mee in Wallonië"

De burgemeester van Luik, Willy Demeyer (PS), ziet vooral de verwezenlijkingen van Lizin in Hoei: "Ze heeft de stad grondig veranderd, zowel op cultureel, stedelijk als sportief gebied", luidt het. "Ze heeft van Hoei een stad gemaakt die meetelt in Wallonië."

Ook huidig senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) brengt hulde aan Lizin: "Ze heeft haar stempel gedrukt op het Belgische en internationale politieke leven. Dankzij haar gevoel voor diplomatie heeft ze de grootsten der aarde voorgesteld aan Belgische senatoren", aldus Defraigne, die in naam van de Senaat haar medeleven betuigde aan de familie van Lizin.

Zware klap

Bij PourHuy, de lokale partij waarvan Lizin de oprichtster was, reageert men aangeslagen: "Zelfs al zagen we dat het met de gezondheidstoestand van Lizin niet te best gesteld was, toch komt dit nieuws als een zware klap", zegt Sergio Taronna, woordvoerder van partij. "Mevrouw Lizin wilde niet praten over haar gezondheidsproblemen maar ze zei wel dat ze moe was. Haar overlijden bedroeft ons."

Meest gelezen