400 jaar oude kerk komt opnieuw boven water

In Mexico is een 16e-eeuwse kerk letterlijk opnieuw boven water gekomen. Door de aanhoudende droogte in het gebied, is het waterniveau van een stuwmeer zo gezakt, dat de vroegere kerk bijna helemaal boven water staat.

Archeologisch erfgoed komt soms letterlijk boven water. In het stuwmeer van de Nezahualcóyotldam in het zuidoosten van Mexico is de verloren gewaande kerk opnieuw opgedoken. De 16e eeuwse kerk was samen met de rest van het stadje Quechula halfweg jaren 60 verzwolgen door het water toen de dam is gebouwd. De inwoners zijn toen verkast naar het nabijgelegen en nieuw-gebouwde Nueva Quechula.

Nu is het de laatste tijd erg droog geweest in het gebied waardoor het waterniveau met 24 meter gedaald is. Hierdoor staat de volledige kerk van Quechula opnieuw boven water. Het gebouw is 10 meter hoog, 61 meter lang en 14 meter breed en is in de 16e eeuw gebouwd door Spaanse kolonialen toen ze de indianen in het gebied wilden bekeren. De kerk is verlaten in de 18e eeuw na enkele uitbraken van de pest.

Het is niet de eerste keer dat de kerk opnieuw toegankelijk is. Ook in 2002 kwam het gebouw even piepen. Net als toen lokt de kerk tijdelijk heel wat bezoekers naar het gebied. De vissers op het meer hangen zelfs tijdelijk hun netten aan de kant om de bezoekers mee te nemen op een tochtje op het meer.