90% bestuurders bleef nuchter tijdens Europese Nacht zonder Ongevallen

In het kader van de Europese Nacht zonder Ongevallen hebben de Responsible Young Drivers (RYD) vannacht in een tiental Vlaamse discotheken 1.600 bestuurders een alcoholtest laten afleggen. Negen op de tien (90,5 procent) hield zich aan het beloofde engagement, en bleef onder de alcohollimiet.

Voor het eerst werden er aparte statistieken bijgehouden voor bestuurders jonger dan 25. Zij scoorden nog net iets beter: 91 procent van de mannen scoorde daar onder de limiet, en bij de vrouwen 95 procent. Bij de 25-plussers blies 84 procent van de mannen "safe" en 90 procent van de vrouwen.

Vorig jaar blies 80,3 procent van alle deelnemers "safe". "Dat is nu duidelijk een pak beter, en dat is positief natuurlijk", reageert RYD-directeur Ruben Stassen. "Voor het eerst hebben we ook aparte cijfers voor jongeren, en zij scoren dus beter dan de oudere bestuurders. Zij lijken zich iets beter bewust te zijn van van de risico's van rijden onder invloed."

Ook in Brussel en Wallonië konden discotheekgangers een alcoholtest afleggen. Daar mocht 80 procent van de bestuurders meteen met de eigen wagen vertrekken.