"Asielzoekers opvangen in nabijheid terminal Zeebrugge is gevaarlijk"

De Brugse burgemeester en OCMW-voorzitter zijn ongerust over de 300 asielzoekers die binnenkort worden opgevangen in Zeebrugge. Ze vrezen dat de asielzoekers zo makkelijker ten prooi zullen vallen aan mensensmokkelaars. Staatssecretaris Francken heeft daar begrip voor, maar vraagt ook begrip voor zijn situatie.

De burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (SP.A) en OCMW-voorzitter Dirk De fauw willen volop hun verantwoordelijkheid nemen rond de vluchtelingenproblematiek, maar de komst van nieuwe asielzoekers baart hen toch wat zorgen. "Het onderbrengen van de asielzoekers in de onmiddellijke nabijheid van de terminals van de haven van Brugge is gevaarlijk", klinkt het in een reactie.

Ze vrezen dat de kat zo bij de melk wordt gezet. "Asielzoekers kunnen in handen vallen van malafide mensensmokkelaars die hen voor grof geld een overtocht naar Groot-Brittannië garanderen." Daarnaast betreurt het gemeentebestuur van Brugge dat ze niet betrokken zijn in de zoektocht naar de bijkomende opvangmogelijkheden.

"Heb geen geheime agenda"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) begrijpt de bezorgdheid, maar vraagt ook begrip voor zijn situatie. "Ik heb geen geheime agenda om die of die regio meer asielzoekers te geven dan een andere", zegt hij terwijl hij benadrukt dat hij niet de luxe heeft om te kiezen. "Als er locaties worden aangeboden door Defensie die goedgekeurd worden door Fedasil, dan gaan die open."

Volgens Francken is er door de grote instroom vooral vraag naar grote faciliteiten en zijn dat vaak kazernes. "Die kazernes liggen waar ze liggen. De geografische plaats van een kazerne ligt niet in mijn handen", zegt de staatssecretaris die voorts laat weten aan een spreidingsplan te werken. "Volgende week gaan we daarover met de kern een aantal grote lijnen uitzetten. Daarna moet de Raad van State daarover gaan en moet het terug naar de ministerraad." Hij verwacht dat het proces nog een 3 à 4-tal maanden zal duren.