"Fuck you schat, ik sta er nog altijd"

De Australische actrice Cate Blanchett is tijdens het Londen Film Festival onderscheiden met de BFI Fellowship, een oeuvreprijs. Het was acteur Ian McKellen die de prijs aan Blanchett overhandigde. Zij was zeer vereerd. "Ik hou al langer van film uit deze regio, ik voel me ongeloofelijk vereerd om hier te zijn", reageerde de 46-jarige actrice.

Blanchett is de volgende naam op een indrukwekkend lijstje van namen voor de BFI Fellowship. Eerder kregen Orson Welles, Laurence Olivier, Al Pacino, Tim Burton, Helena Bonham Carter, Christopher Lee en Ralph Fiennes al de oeuvreprijs.

McKellen overhandigde aan Blanchett de prijs en kondigde haar aan als "een sterke vrouw" en "een grote actrice". McKellen en Blanchett speelde al samen in de "Lord of the Rings" (Blanchett speelde toen elf Galadriel, nvdr.). "Blanchett veroverde de filmwereld met haar wonderlijke en onuitwisbare prestaties", loofde McKellen zijn collega. Hij bewondert haar intelligentie, menselijkheid en humor.

Blanchett vindt de prijs een grote eer. Ze kon zich niet meer herinneren waarom ze actrice is geworden. "Op een bepaalde manier denk ik dat het acteervak mij gekozen heeft", vertelde ze. "Mijn man Andrew Upton feliciteerde me met mijn eerste film, maar waarschuwde me dat de filmwereld een harde wereld is. Wel, fuck you schat, ik sta er nog altijd." Waarop luid applaus volgde.

Cate Blanchett?

Cate Blanchett werd bekroond met Oscars voor haar rollen in "The aviator" (2005) van Martin Scorsese en "Blue Jasmine" (2014) van Woody Allen. Voor de rol van koningin in "Elizabeth" kreeg ze in 1998 een Golden Globe.

De veelzijdige Blanchett schitterde onder meer ook in "The talented Mr. Ripley", "The gift", "Bandits", "Heaven", "The life aquatic with Steve Zissou", "Babel", "I'm not there" (waarin ze Bob Dylan vertolkte), "Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull", "Notes on a scandal" en "Elizabeth: The Golden Age".

Sinds 2008 heeft ze een ster op de Walk of Fame in Hollywood. Blanchett is getrouwd met toneelschrijver Andrew Upton. Samen hebben ze drie zonen en een geadopteerde dochter.