"Je moet niet Lionel Messi vervangen door FC Poelkapelle"

Kok en tv-persoonlijkheid Piet Huysentruyt is niet te spreken over de manier waarop VTM drie jaar geleden zijn programma "De perfecte keuken" stopzette. "Dat zijn perioden in het leven die beter vergeten worden. Als je een hersentrombose hebt en je ligt op intensieve verzorging, en je vrouw brengt de krant en je leest dat Piet Huysentruyt vervangen wordt...dat vind ik not done", zegt hij in het Radio 2-programma "De rotonde".

Huysentruyt maakte bijna 20 jaar lang kookprogramma's bij VTM, onder meer "Lekker thuis", "SOS Piet", "Piet speelt met vuur" en "De perfecte keuken". In 2013 komt er een einde aan de samenwerking. "Na twee decennia fijn huwelijk gaan we als goede vrienden uit elkaar. Piet heeft aangegeven dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging en de zender geeft hem graag die kans", luidde het bij VTM.

Het jaar daarvoor werd "De perfecte keuken" al stopgezet. Huysentruyts programma moest in het najaar plaats maken voor een kookprogramma met Sofie Dumont. Die wissel lag blijkbaar zwaar op de maag van Huysentruyt. Hij wil ook de naam van Dumont niet uitspreken. "Je moet niet Lionel Messi vervangen door FC Poelkapelle", vat hij samen.

Huysentruyt geeft toe dat het een serieuze klap is geweest. "Maar na iedere klap komt de Mont Ventoux die ik weer beklim. Ik verwerk dat op mijn manier: met veel ingehouden woede en we zullen zien", legt de kok uit aan presentatrice Christel Van Dyck. "Van het een komt het andere. Dan ga je weg bij VTM en dan komt dat restaurant, en voilà, nu kan ik weer mijn passie bedrijven zoals ik ze bedrijf." Huysentruyt leidt momenteel het restaurant Likoké, samen met de steun van zijn vrouw Veronique. Zoon Cyriel stapte mee in de zaak.

Het kreeftenincident: "Iedereen doet dat"

Van Dyck haalt tijdens het interview ook het "kreeftenincident" aan. In "Chez Piet" op Vier toonde Huysentruyt vorig jaar de kandidaten hoe ze best kreeft grillen. Daarbij trok Huysentruyt de poten uit van een levende kreeft, om die vervolgens in twee te snijden en op de grill te gooien. Daar kwam heel wat kritiek op, onder meer van dierenrechtenorganisatie GAIA.

"Wat mij het meeste pijn gedaan heeft, is dat al die chefs zeggen "Ja, je moet ze eerst een minuutje koken". Komaan hé, iedereen doet dat (de poten uittrekken, red.)! Ben ik dan rebels? Nee, toch."

"Geniet je daar soms van, om zo'n beetje te schofferen", vraagt Van Dyck. Huysentruyt: "Dat gaat trouwens niet over genieten, soms is dat gewoon de waarheid. De tsjevenmentaliteit, daar krijg ik het van. Het is de waarheid maar het mag eigenlijk niet gezegd worden. Komaan, zeg toch gewoon wat je mening is. Is dat niet het beste dan?"

"Ik leer nu diplomatischer te zijn. Dat heeft met de media te maken, want daarin mag je je mening niet zeggen of de gazetten staan er vol. Ik ben een doetje geworden", lacht Huysentruyt.