ABVV: "Veranderen standpunt niet omdat Vuye iets zegt"

Het ABVV blijft bij zijn standpunt dat het akkoord dat de sociale partners hebben afgesloten één en ondeelbaar is. "Het is niet omdat Hendrik Vuye (N-VA) zegt dat hij het beu is om de notaris van de sociale partners te zijn, dat wij ons standpunt wijzigen."

De Groep van Tien -het overlegorgaan tussen werknemers en werkgevers- heeft deze week na lang onderhandelen een akkoord bereikt, onder meer over het rendement van het aanvullend pensioen. De vakbonden schaarden zich achter dat akkoord, maar benadrukten dat het een en ondeelbaar is. De regering moet het voor hen integraal uitvoeren en geen komma of letter aan veranderen.

Iets waar de N-VA het niet mee eens is, zo bleek vanochtend in "De zevende dag". "De regering moet het akkoord bekijken en haar zeg erin hebben. We werken met drie en ik ben niet verkozen als een soort notaris van de sociale partners", zei fractieleider Hendrik Vuye, die daarmee een andere mening verkondigde dan CD&V.

"Het is duidelijk wat alle gesprekspartners willen"

"Wij hebben het debat ook gezien", zegt Gina Heirman, woordvoerster van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, aan onze redactie. "Het is niet omdat Hendrik Vuye zegt dat hij het beu is om notaris te zijn van de sociale partners dat wij ons standpunt wijzigen. Wij hebben gezegd dat wij verwachten dat de regering het akkoord respecteert dat de werknemers en - toch ook vooral - werkgevers hebben afgesloten."

Schrikken doet de vakbond alleszins niet van de uitspraken van Vuye. "We weten al langer hoe de partij kijkt naar het sociaal overleg. Als Vuye zegt dat hij liever een tripartiteoverleg zou hebben, is dat dan ook niet nieuw."

En wat als de N-VA - en bij uitbreiding de regering - toch enkele komma's verandert in de tekst? "We gaan niet vooruitlopen op de zaken. Het is duidelijk wat alle gesprekspartners willen. We wachten af wat de regering zal doen."