Acht nieuwe locaties voor opvang vluchtelingen

De federale regering heeft acht nieuwe locaties uitgekozen waar opvangcentra voor vluchtelingen komen, schrijft De Zondag. Het gaat onder meer om Zeebrugge, waar 300 opvangplaatsen worden gecreëerd. De kustgemeenten voelen zich geviseerd.

De regering koos voor Zeebrugge, Knesselare, Oostende, Zaventem, Spa, Vielsalm, Scherpenheuvel en Brasschaat. Die moeten samen 1.650 plaatsen creëren. Die opvang zal verzorgd worden door Fedasil of het Rode Kruis. Privépartners zullen daarnaast ook nog eens 1.050 plaatsen extra vrijmaken, zegt de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), in de krant.

Franky Demon, CD&V-parlementslid en schepen in Brugge, hekelt het feit dat steeds meer kustgemeenten asielzoekers moeten opvangen. Ook in Koksijde en Lombardsijde zijn er immers opvangplaatsen. "Ik pleit dringend voor een spreidingsplan over heel België", zegt hij in De Zondag.

Bovendien heeft men in Zeebrugge de aantrekkingskracht van Engeland. "We zien hier ook economische vluchtelingen. De oorlogsvluchtelingen moeten hiervan onderscheiden kunnen worden," aldus Demon, die pleit voor een duidelijke identificatie.