Acties bij spoor treffen vooral Wallonië

Sinds gisteravond zijn er acties van de socialistische vakbonden ACOD en CGSP aan de gang, in het noordwesten en zuidoosten van het land. De impact van de acties in Vlaanderen blijft beperkt, vooral in Wallonië is er hinder, en dan voornamelijk op de lijn vanuit Luik naar Leuven en Brussel.
Mensen bekijken het mededelingenbord in Brussel-Noord.

Er vinden vandaag acties plaats in het zuidoosten en noordwesten van het land. In Luxemburg, Luik, Namen en een deel van Waals-Brabant kan het treinverkeer "ernstig verstoord" zijn. In West- en Oost-Vlaanderen zouden de gevolgen voor het treinverkeer "relatief beperkt" moeten blijven.

Volgens de NMBS reed vanmorgen zo'n 95 procent van de treinen, vanmiddag en vanavond was dat tussen 75 en 80 procent.

Vanochtend lag het treinverkeer volledig stil in de regio's van Luik en Aarlen. In Vlaanderen was de impact beperkt, al waren er verspreid wel enkele afgeschafte treinen. Het meeste hinder was er voor het treinverkeer vanuit Luik naar Leuven en Brussel.

Bij de stations van Namen en Luik zijn zondagavond twee stakingsposten geïnstalleerd, zo maakte spoornetbeheerder Infrabel bekend. "Een stakingspost bij Namen blokkeert de lijn 62 naar Dinant. Een andere post in Luik blokkeert de lijn 34 naar Herstal", aldus de woordvoerster.

Morgen

Van vanavond 22 uur tot het vertrek van de laatste trein morgen zullen er acties plaatsvinden in het zuidwesten en het noordoosten van het land. In Henegouwen en een deel van Waals-Brabant kan het treinverkeer "ernstig verstoord" zijn. In Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen zouden de gevolgen "relatief beperkt" moeten zijn. Andere delen van het land kunnen "ook lichte gevolgen" ondervinden.

De grootste hinder wordt hoe dan ook in het zuiden van het land verwacht. De Vlaamse vleugel van de socialistische spoorbond beperkt zich tot voornamelijk sensibilisering en informatievergaderingen, met beperkte hinder voor de reiziger. Er kunnen wel problemen zijn bij treinen die vertrekken uit Wallonië en moeten aankomen in Vlaanderen.

De bonden protesteren tegen de strategische visie voor het spoor van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en tegen de moeizame onderhandelingen over een nieuw protocol van sociaal akkoord.

Internationale treinen

Daarnaast zijn er ook gevolgen voor het internationale treinverkeer. Bij Thalys worden op beide dagen problemen verwacht. Vandaag zullen er geen Thalys-treinen rijden tussen Brussel-Zuid en Duitsland. Op de andere verbindingen (van/naar Paris Nord, Lille Europe en Nederland) zou het verkeer normaal moeten verlopen. Morgen verwacht Thalys zwaar verstoord verkeer tussen Brussel-Zuid en Duitsland, en Brussel-Zuid en Nederland. Een aantal verbindingen wordt beperkt tot het gedeelte tussen Brussel en Frankrijk, vooral 's ochtends. Tussen Brussel en de Franse stations worden geen verstoringen verwacht.

De ICE-verbinding Brussel-Keulen-Frankfurt is vandaag volledig afgeschaft. Morgen zouden de ICE-treinen normaal wel terug moeten rijden.

Vandaag zullen er ook geen EuroCity- of InterCity-treinen rijden tussen Brussel en Luxemburg, terwijl op dinsdag de Benelux-treinen (de IC-verbinding Brussel-Amsterdam) moeilijkheden kunnen ondervinden.

Voor het Eurostar- en het TGV-verkeer worden geen problemen verwacht.

Wie vandaag of morgen de trein wil nemen, kan het beste zich vooraf goed informeren. Onder meer via de site van de NMBS.