Asielzoekers zitten vast in Slovenië

Duizenden vluchtelingen die naar Oostenrijk en Duitsland willen, zitten vast in de Balkan. Nu Hongarije ook zijn grens met Kroatië heeft gesloten, wordt het steeds hachelijker in de buurlanden. Nieuw doorstroomland Slovenië ziet zich genoodzaakt geweld te gebruiken om de vluchtelingen vanuit Kroatië te stoppen.
Vluchtelingen aan de grens tussen Sentilj in Slovenië en Spielfeld.

In Servië wachten tientallen bussen aan de grens met Kroatië op hun doorreis. De vluchtelingen, ook kleine kinderen en baby's, staan er urenlang te wachten in de mist en de kou. Volgens hulpverleners zijn ze uitgeput en hebben ze nood aan voedsel.

Er waren ook spanningen met de Kroatische politie toen die tientallen mensen wilde tegenhouden die te voet door de velden de grens over liepen.

In Kroatië zelf zitten 4.000 vluchtelingen voorlopig vast in een opvangkamp. Ook daar staan weer tientallen bussen te wachten op de doorreis naar Slovenië en zo door naar Oostenrijk.

Sloveense politie gebruikt geweld om toestroom af te stoppen

Maar Slovenië zegt dat het de toestroom niet aankan. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat Slovenië niet meer vluchtelingen kan binnenlaten dan buurland Oostenrijk, dat gezegd heeft dat het er 1.500 per dag kan opvangen. Kroatië heeft gevraagd dat Slovenië 5.000 vluchtelingen per dag zou binnen laten.

De woordvoerder zei: "Als we 5.000 migranten per dag zouden aanvaarden, zou dat betekenen dat er op 10 dagen tijd 35.000 in Slovenië zouden zijn", waarbij hij rekening heeft gehouden met de vluchtelingen die vanuit Slovenië naar Oostenrijk vertrekken. "Dat zou onaanvaardbaar zijn", zo zei hij. HIj zei ook dat het probleem aangepakt moet worden in Griekenland, waar de meeste asielzoekers aankomen.

De Sloveense politie heeft, met geweld, 2.000 vluchtelingen gestopt die vanuit Kroatië het land proberen binnen te geraken. De Kroatische openbare omroep had het over "dramatische scènes".

De VN-vluchtelingenorganisatie vreest voor problemen in heel de Balkan, zeker nu het kouder wordt en er vluchtelingen blijven aankomen vanuit Griekenland en Turkije.