Bijna 1.000 banen weg bij Air France in 2016

Het eerste deel van het herstructureringsplan bij de Franse luchtvaartmaatschappij Air France is onherroepelijk gelanceerd. In 2016 zullen bijna 1.000 mensen het bedrijf moeten verlaten, voornamelijk via vrijwillig vertrek. Dat heeft de topman van de maatschappij, Alexandre de Juniac, gezegd op de Franse radiozender RTL.
AP2012

Dat betekent dat in een eerste fase dus ongeveer een derde van de in totaal 2.900 banen bij Air France op het spel staan. Over de tweede fase, gepland in 2017, kan wel nog onderhandeld worden. "Als de onderhandelingen (met het personeel) tegen begin volgend jaar slagen, kunnen we vermijden dat 'plan B 2017' in werking wordt gesteld", zei de Juniac.

Air France stelde op 5 oktober het herstructureringsplan voor, toen het niet tot een akkoord was kunnen komen met de piloten over meer werken voor hetzelfde geld. De aankondiging lokte hevige protesten uit onder het personeel van Air France. Daarbij werden twee bestuurders van de luchtvaartmaatschappij aangevallen.

Zonder akkoord met de bonden gaat Air France vijf verre bestemmingen waarop verlies wordt geleden schrappen en wordt op andere routes de capaciteit verlaagd. Veertien oudere toestellen verlaten de vloot en worden niet vervangen. Daardoor zouden dus in totaal 2.900 banen in gevaar komen.