CD&V en MR zijn gewonnen voor een "Coucketaks"

CD&V en MR zijn er van overtuigd dat er een echte meerwaardebelasting of "Coucketaks" komt. Dat melden MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme en voorzitter van de Kamercommissie Financiën Eric Van Rompuy (CD&V) in "Les décodeurs" op de RTBF.

In de taxshift die eerder deze maand werd goedgekeurd, is een speculatietaks opgenomen van 33 procent op de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aanschaf. Die blijft beperkt tot de natuurlijke personen. De regering rekent op een opbrengst van 34 miljoen euro. CD&V en MR blijven echter geloven in de invoering van een meerwaardebelasting, op de opbrengst die wordt geboekt bij de verkoop van een bedrijf en op aandelen. "Ik ben zelf voorstander van een verhoging van de belasting op kapitaal", gaf MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme aan in het RTBF-programma. "Ik denk dat die er ook zal komen."

Volgens Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de Kamercommissie Financiën, was zelfs eerste minister Charles Michel (MR) tijdens de jongste begrotingsronde voorstander van een discussie over een meerwaardebelasting. Al geeft Van Rompuy op zijn blog vandaag ook wel toe dat de discussie op korte termijn daarover is afgesloten. "Deze regering staat nog voor zware uitdagingen om tegen 2018 het begrotingstekort van de huidige bijna 3 procent naar 0 te reduceren in 2018", schrijft Van Rompuy voort. "Dit zal nog zware inspanningen vragen, waarbij de vermogenswinstbelasting ongetwijfeld opnieuw ter sprake zal komen."

Wat is de "Coucketaks"?

Omega Pharma, het bedrijf van de Vlaamse ondernemer Marc Coucke, is eind vorig jaar overgenomen door een Amerikaans bedrijf. Coucke heeft daar ruim een miljard euro aan verdiend. De commotie rond het feit dat Coucke daar niet op belast werd, was zo groot dat men in de discussie rond een meerwaardebelasting die daarna begonnen is, consequent over de zogenoemde "Coucketaks" spreekt.