Leuvense zonnewagen na 1 dag World Solar Challenge op 5e plaats

Na één dag racen in de World Solar Challenge staat de Punch One, de zonnewagen die 16 ingenieursstudenten van campus Groep T van de KU Leuven bouwden, op de vijfde plaats. De Leuvense studenten rijden mee in de Challenger Class voor aerodynamische wagens. De World Solar Challenge is het officieuze WK in Australië voor wagens die rijden op zonnne-energie.

Tijdens de tweejaarlijkse World Solar Challenge moet een afstand van 3.020 kilometer overbrugd worden van het noordelijke Darwin tot het zuidelijke Adelaïde. In totaal nemen zo'n vijftigtal studententeams van universiteiten uit de hele wereld het tegen elkaar op. Tijdens de eerste dag legde de Leuvense zonnewagen, die onder meer bestuurd wordt door professioneel racepiloot Bert Longin, 622 kilometer af. Als alles vlot verloopt bereiken ze donderdag de eindmeet in Adelaïde.

Het Punch Powertrain Solar Team mocht op basis van de kwalificatieritten vandaag als vierde aan de race beginnen. De start verliep vlekkeloos en de zonnewagen slaagde erin op te klimmen tot de tweede plaats. De Leuvense studenten zaten het team van de Universiteit van Michigan lange tijd op de hielen toen het fout liep. "Ik weet niet goed wat er gebeurde, maar plots kwam er iets in de wielkast terecht dat een lekke band veroorzaakt heeft", zegt Longin. De bandenwissel duurde amper tien minuten, maar Punch One belandde hierdoor toch op de vijfde plaats. Het Nederlandse Solar Team Twente heeft momenteel de leiding.

De Punch One is 4,5 meter lang en 1,8 meter breed, weegt 160 kilogram, biedt plaats aan één persoon en haalt met behulp van 6 m2 grote zonnepanelen op het dak een topsnelheid van 125 kilometer. De voorganger, de Indupol One, haalde twee jaar geleden de zesde plaats en won de Innovatie Award.