N-VA: "Niet verkozen als notaris van de sociale partners"

De N-VA vindt niet dat het sociaal akkoord over het aanvullend pensioen integraal moet worden uitgevoerd door de regering, zoals de vakbonden vragen. "We moeten dat akkoord bekijken en de regering moet ook haar zeg hebben", zegt fractieleider Hendrik Vuye in "De zevende dag". Voor CD&V is het akkoord wel heilig.

Na lang onderhandelen bereikte de Groep van Tien -het overlegorgaan tussen werknemers en werkgevers- deze week een akkoord over het rendement van het aanvullend pensioen. Het minimumrendement daarop gaat vanaf volgend jaar naar omlaag tot minimaal 1,75 procent. De vakbonden schaarden zich achter dat akkoord, op voorwaarde dat de regering het integraal uitvoert en geen letter of komma verandert.

"Daar ben ik het niet mee eens", zegt N-VA-fractieleider Hendrik Vuye in "De zevende dag". "We moeten het akkoord nog bekijken, maar we hebben toch een aantal vragen over de zaken die we al gehoord hebben. De regering moet het akkoord bekijken en haar zeg erin hebben. We werken met drie en ik ben niet verkozen als een soort notaris van de sociale partners." Vuye pleit dan ook voor een tripartiteoverleg, waar naast de werknemers en werkgevers ook de regering een plaats heeft.

De visie van de N-VA wordt tegengesproken door collega-regeringspartij CD&V. "Voor mij is het sociaal akkoord wel heilig", zegt fractieleider Servais Verherstraeten. "Het sociaal overleg is springlevend. In moeilijke omstandigheden zijn er goede akkoorden bereikt. Dat is iets wat we moeten respecteren en stimuleren, omdat het sociale vrede en jobs oplevert."

"Overleg is belangrijk"

SP.A-fractieleidster Meryame Kitir merkte ook de onenigheid op tijdens het debat. "Voor de premier is het sociaal overleg heilig. Dan zou uit jullie monden hetzelfde moeten komen. Ofwel respecteer je het akkoord ofwel zeg je dat je luistert, maar dat je de punten en komma's gaat aanpassen. Dan creëer je sociale onrust."

"Het overleg is belangrijk om stappen vooruit te zetten, omdat er nog heel veel hervormingen moeten gebeuren in dit land", zei Kristof Calvo van Groen. "Ik ben het manifest oneens met Hendrik Vuye, die zegt dat hij een ziek land heeft geërfd. België is een land met ongelofelijk veel potentieel. Als de sociale partners en de regering elkaar vinden, kunnen we in dit land nog heel straffe dingen doen."