Neergestoken kandidate wint verkiezingen in Keulen

In de Duitse stad Keulen wordt de partijloze kandidaat Henriette Reker de nieuwe burgemeester. Reker, die gisteren neergestoken werd door een man met xenofobe motieven, heeft een voorsprong die de andere kandidaten niet meer kunnen inhalen.

Met drie kwart van de stemmen geteld, heeft Reker 52,7 procent gehaald, een voorsprong die de andere kandidaten onmogelijk nog kunnen inhalen.

Reker werd zaterdag op een markt neergestoken. De 44-jarige dader viel haar met een 20 centimeter lang mes aan bij een campagnestand van de CDU. De politica, die schepen van sociale zaken in Keulen is, en vier andere personen raakten door messteken gewond. Reker werd door een messteek in de hals zwaar, maar niet levensbedreigend gewond, en werd kort daarop geopereerd.

De dader zei dat hij zijn aanval gepleegd had uit onvrede met de asielpolitiek van Duitsland. Als schepen van Sociale Zaken was Reker verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in Keulen.