Paus Franciscus verklaart getrouwd koppel heilig

Paus Franciscus heeft vandaag vier mensen heilig verklaard, onder hen ook Louis Martin en Marie-Zélie Guerin. Zij zijn de ouders van de bekende non Theresia van Lisieux, die in 1925 heilig werd verklaard. Louis en Marie-Zélie zijn het eerste getrouwde koppel dat heilig worden verklaard. Zo ontstaat een "heilige familie".

Louise Martin en Marie-Zélie Guerin leefden in de 19e eeuw en hadden negen kinderen. Vier van hen overleden al op jonge leeftijd, de overige kinderen, allemaal meisjes, werden non. De jongste dochter werd later bekend als Theresia van Lisieux (1873-1897). Zij werd in 1925 door paus Pius X heilig verklaard en wordt vereerd voor de eenvoud in haar spirituele leven.

Het is de eerste keer dat een getrouwd koppel heilig wordt verklaard vanwege hun voorbeeldige leven als echtelieden. "Ze hadden een buitengewone echtelijke en familiale spiritualiteit. Ze verloren vier kinderen, maar bleven wel vasthouden aan hun geloof", zo luidde het bij de beslissing over hun heiligverklaring in juni.

In zijn homilie tijdens de ceremonie zei paus Franciscus: "De heilige echtelieden leefden vol christelijke overtuiging en creëerden elke dag een omgeving van geloof en liefde die gestalte gaf aan de roeping van hun dochters, onder wie Theresia van Lisieux."

Louis en Marie-Zélie Martin en Theresia van Lisieux vormen nu een "heilige familie", bestaande uit vader, moeder en dochter.

Religieuze hoogtepunt van de gezinssynode

Ook de Italiaanse priester Vincenzo Grossi en de Spaanse non Maria van de Onbevlekte Ontvangenis werden vandaag heilig verklaard. Als iemand in de canon van de heiligen wordt opgenomen, kan de hele wereldkerk hem/haar vereren.

De vieringen worden beschouwd als het religieus hoogtepunt van de gezinssynode, die momenteel in Rome vergadert. Daar zitten hervormers, die bij heikele thema's als echtscheiding een opening willen, samen met de conservatieven aan tafel om te dissociëren. Beide kampen beweren dat paus Franciscus hun standpunten steunt.