Ravage bij doortocht tyfoon Koppu over Filipijnen

Het noorden van de Filipijnen is zondagochtend getroffen door de krachtige tyfoon Koppu. Die gaat gepaard met windstoten tot 210 kilometer per uur en hevige regen. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Een heel groot gebied in het noorden zit zonder stroom, veel wegen zijn geblokkeerd door grondverschuivingen

Koppu (Japans voor krater) bereikte vanmorgen om 4 uur plaatselijke tijd de kuststad Casiguran op het eiland Luzon, op zo'n 215 kilometer ten noordoosten van Manilla. De tyfoon haalde windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Eens aan land haalde de tyfoon windsnelheden tot 185 kilometer per uur.

In de onmiddellijk getroffen regio's aan de noordoostkust leven meer dan een miljoen mensen. Ruim 14.000 mensen waren uit de kuststreken weggevlucht naar het hoger gelegen binnenland. Het lucht- en scheepvaartverkeer werd stilgelegd. Duizenden mensen zijn gestrand op de luchthavens.

De hevige rukwinden hebben elektriciteitspalen omvergeblazen. Een heel groot gebied in het noorden zit zonder stroom. Veel wegen zijn geblokkeerd door grondverschuivingen als gevolg van de hevige regen. Op veel plaatsen zijn de communicatielijnen uitgevallen, waardoor het moeilijk is om te bepalen of en waar er overal schade is, en hoe groot die is. Op televisiebeelden was alvast te zien dat in sommige straten het water tot op borsthoogte stond.

Of er slachtoffers zijn, is ook nog niet helemaal duidelijk. Volgens sommige persbureaus zouden al zeker twee tot vier mensen omgekomen zijn.

Volgens de Japanse meteorologische dienst zal Koppu verder richting noorden trekken. Maar uitlopers kunnen wel nog altijd de miljoenenhoofdstad Manilla bereiken. De weerdiensten hebben hun stormwaarschuwing uitgebreid naar Manilla en naar 28 provincies.