Retrospectieve met werk van Luc Tuymans in Qatar

In Qatar is vandaag een grote retrospectieve geopend van de Antwerpse kunstenaar Luc Tuymans. Op de tentoonstelling zijn 100 schilderwerken en 80 tekeningen van Tuymans te zien. De kleine Golfstaat profileert zich hiermee als "een groot artistiek centrum in de Golf".

De tentoonstelling "Intolérance" belooft een van de belangrijkste expo's te zijn in Doha. Er zijn schilderijen te zien van Tuymans die teruggaan tot de jaren 70, net als nieuw werk, zoals "The arena". Het gaat om werken uit privécollecties, van galerijen en musea uit de hele wereld, waaronder het Centre Pompidou in Parijs, het Guggenheim in New York en Tate Gallery in Londen.

Tuymans zegt zelf "dat het gaat om de grootste tentoonstelling" van zijn werk. Het gaat om een "erg, erg grote onderneming". De voorbereiding nam twee jaar in beslag. Het is de eerste keer dat er werk van Tuymans in de Golf wordt tentoongesteld. De expo loopt nog tot eind januari.

De expo in Doha komt er na een persoonlijke uitnodiging van Sjeika Al-Mayassa al-Thani, de dochter van de voormalige emir van Qatar. Zij geldt als een van de machtigste vrouwen uit de kunstwereld.