Ronselaars krijgen tot 9.000 euro per "geleverde" Syriëstrijder

Ronselaars die Syriëstrijders rekruteren, worden daar zwaar voor betaald: per strijder zouden bedragen tussen 1.000 en 9.000 euro op tafel worden gelegd. Dat blijkt uit een VN-rapport. Daaruit blijkt ook dat de afgelopen 5 jaar 500 jongeren voor terreurgroep IS zijn gaan vechten.

Een VN-werkgroep over huurlingen verzamelde de gegevens bij de Belgische politie, gerecht en deskundigen. Uit al die gegevens blijkt er vanuit België de afgelopen 5 jaar 500 Belgische jongeren voor IS zijn gaan vechten. Dat is het hoogste aantal per inwoner in Europa. 

Op dit ogenblik zijn er nog zo'n 207 Belgen in Syrië. 77 jongeren zijn in de loop van de voorbije 5 jaar omgekomen, 128 Syriëstrijders zijn teruggekeerd. Van hen zijn er 46 vervolgd, vooral militanten van Sharia4Belgium. 

Ook de manier waarop gerekruteerd wordt, evolueert, blijkt nog uit het rapport van de werkgroep. Eerst was het vooral Sharia4Belgium die strijders ronselde, later volgde een meer actieve werving onder de jongeren in Syrië. Op dit ogenblik gebeurt de rekrutering vooral via sociale media en familie en vrienden in Syrië. 

"Computerspecialist brengt meer op"

Maar het ronselen van Syriëstrijders blijkt ook een winstgevend zaakje. Volgens de onderzoekers krijgen ronselaars tussen 1.000 en 9.000 euro per huurling, afhankelijk van het profiel. Een computerspecialist of een arts is duidelijk meer waard.

De werkgroep brengt begin volgende maand een rapport uit, maar raadt nu al de Belgische regering aan om haar strategische plan verder uit te werken. Ze moet volgens de werkgroep meer aandacht hebben voor preventie dan voor bestraffing en ook meer inzetten op de integratie van de gemeenschappen van waaruit die jongeren worden geronseld.