Weyts legt eerste steen voor uitbreiding Brusselse jeugdherberg

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft deze voormiddag in Brussel de eerste steen gelegd voor de uitbreiding en de renovatie van jeugdherberg Bruegel. De jeugdherberg, die 35 jaar oud is, krijgt er tegen juli 2017 een nieuwe vleugel bij en de bestaande vleugel krijgt een flinke opfrisbeurt. Als de werken klaar zijn, zal er plaats zijn voor 200 toeristen. Goed voor zo'n 45.000 overnachtingen per jaar.

De voorbije jaren zijn ook al de andere zes Vlaamse jeugdherbergen - in Oostende, Lier, Brugge, Kortrijk, Hasselt en Brasschaat - vernieuwd. Jeugdherberg Bruegel, 35 jaar geleden de eerste Vlaamse jeugdherberg, is het sluitstuk van het vernieuwingsproject van Toerisme Vlaanderen voor de jeugdherbergen.

"Het doel is heel duidelijk om een kwalitatief aanbod te voorzien in Vlaanderen en Brussel, voor het jeugdig toerisme en toeristen met een beperkte budget", zegt minister Weyts. "De tijd dat jeugdherbergen bestonden uit grote slaapzalen zonder sanitair en iedereen in de gang stond aan te schuiven voor het toilet, is voorbij. Daarom breiden we niet alleen uit van 139 bedden op 50 kamers naar 200 bedden op 73 kamers, maar voorzien we ook meer kamers voor 2 tot 4 personen. Brussel is bijkomend belangrijk omdat hier nog altijd de meeste internationale gasten verblijven."

De Vlaamse regering heeft in de renovatie van de zeven jeugdherbergen in totaal ongeveer 30 miljoen geïnvesteerd. 6,8 miljoen daarvan gaan naar het project in Brussel.