Minister dient een klacht in tegen leden FGTB na blokkade

De Waalse minister van Openbare Werken Maxime Prévot (CDH) dient een klacht in tegen leden van de socialistische bond FGTB. Die staakte vandaag in enkele regio's tegen het beleid van de federale regering. Vanmorgen hebben actievoerders snelwegen en ook gewestwegen geblokkeerd en daarbij zou schade aangericht zijn. Ook spoornetwerkbeheerder Infrabel gaat een klacht indienen wegens sabotage.
Actievoerders op de E25 in de buurt van Herstal.

Zo hebben een 200-tal metaalarbeiders vanmorgen vroeg blokkades opgeworpen op een brug over de E40 in Herstal bij Luik. Ze hebben ook een paar uur de hele snelweg geblokkeerd. Daarbij hebben de actievoerders vuurtjes gestookt en dat heeft het wegdek, de infrastructuur en ook de signalisatie voor werken die daar aan de gang waren, beschadigd.

Minister voor Openbare Werken Prévot schat dat er voor tienduizenden euro schade is, hij laat daarover een rapport opstellen en hij wil de daders laten betalen.

Er zijn processen-verbaal tegen hen opgesteld, hoeveel precies is niet duidelijk. De vakbond kan daarvoor zelf niet gedagvaard worden, maar de individuele leden tegen wie een proces-verbaal is opgesteld, wel.

Klacht wegens sabotage

De spoornetwerkbeheerder Infrabel gaat dan weer een klacht indienen in verband met de acties van de socialistische spoorbond. Afgelopen nacht zijn er opnieuw daden van sabotage aan het spoor vastgesteld. Infrabel heeft het over twee daden van sabotage, maar geeft geen verdere details. "Het ging om daden tegen de spoorveiligheid. De schade is intussen hersteld", aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Ook bij een vorige spoorstaking was er sprake van sabotage.

Vanmorgen kwamen er al berichten binnen van actievoerders die toortsen en fakkels op de sporen gooiden. Dit zijn andere incidenten.

Ook bij de vorige spoorstaking, op 9 oktober, waren er gevallen van sabotage. Toen werden er stenen gegooid op een station in Vorst, blokkeerden actievoerders een seinhuis in Brussel en waren er kleine bommetjes aangebracht op een spoorstaaf.

Infrabel diende toen een klacht in tegen onbekenden, en gaat nu hetzelfde doen. Om anderen niet op ideeën te brengen, wenst de netbeheerder geen verdere details te geven.

Meest gelezen