"Weggebruikers, nu is het aan u"

In een open brief in enkele kranten lanceert minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) een opmerkelijke oproep: ze nodigt de "burgers van België" uit voorstellen te lanceren om het aantal verkeersdoden verder te doen dalen.

"Moeten we alle jonge fietsers verplichten om een helm te dragen? Moeten we in elke auto een dashcam installeren? Of een alcoholslot? Moeten we auto's uitrusten met technologie die het gsm-signaal verstoort?" Met deze vragen begint Galant haar open brief, waarbij ze meteen ook een beroep doet op het gezond verstand van de "burgers van België".

"Ik ben minister, geen tovenaar. We hebben de straffen verstrengd, we hebben de kans verhoogd om betrapt te worden, de afgelopen jaren is sterk ingezet op sensibiliseringscampagnes. Maar het volstaat niet. Er gebeuren nog altijd veel te veel ongevallen, met nog altijd veel te veel doden: 715 in 2014, dat zijn er 2 per dag", schrijft de minister, die daarmee aangeeft dat de sleutel nu bij de weggebruiker zelf ligt. Ze wijst erop dat 90 procent van de ongevallen te wijten is aan een menselijke fout, zoals overdreven snelheid, onoplettendheid en alcoholgebruik.

"Daarom wil ik u erbij betrekken"

"Daarom wil ik u erbij betrekken", legt Galant uit. "Het is de eerste keer dat ik als federale minister de burgers uitnodig om deel te nemen aan het debat, en ik besef dat ik u een moeilijke taak geef. Maar zonder uw steun lukt het niet om een draagvlak te creëren voor moeilijke maatregelen."

Galant is daarom op zoek naar mensen "met een visie", die volgende maand in werkgroepen mee het debat willen aangaan met experts en overheden en die mee een antwoord willen formuleren op alle mogelijke vragen die de verkeersveiligheid aanbelangen. Het resultaat van die samenwerking zou dan een "belangrijke inspiratie" worden voor een nieuwe Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid eind dit jaar.

Meest gelezen