Gatz wil dat VRT "meer risico's" neemt op vlak van ontspanning

De VRT moet meer risico's durven te nemen op het vlak van ontspannende programma's en moet de lat op het vlak van creativiteit hoog leggen. Dat zegt Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) in zijn beleidsbrief voor het komende parlementaire jaar.
Jonas Roosens

Gatz reserveert in zijn beleidsbrief ruim plaats voor de VRT, waarmee de komende maanden een nieuwe beheersovereenkomst moet worden opgesteld. Ontspanning blijft een belangrijk onderdeel van de omroep, verzekert hij. In de resolutie van de Vlaamse meerderheidspartijen werd deze zomer opgenomen dat informatie, duiding, cultuur en educatie de prioriteit moeten vormen.

Maar "de publieke omroep mag niet verworden tot een niche-omroep", stelt Gatz. "De VRT moet zich wel engageren om in het ontspanningsaanbod informatieve, culturele en/of educatieve elementen op te nemen en belangrijke maatschappelijke thema's op de kaart te zetten. Ontspanning moet verbindend, kwaliteitsvol en in eerste instantie lokaal geproduceerd zijn."

Documentaires

De omroep moet ook meer risico nemen. "De ontspannende programma's moeten voldoende onderscheidend zijn van het aanbod van de private mediaspelers in het medialandschap."

Daarnaast moet er aandacht zijn voor documentaires, vindt Gatz. "Er is nood aan een duidelijke visie op een toekomstig documentairebeleid. We verwachten dat de VRT actief gaat participeren in de Europese en internationale documentairenetwerken. Louter aankoop of vooraankoop volstaan niet."

"Onafhankelijke externe productiesector"

Zoals eerder al in het Vlaams Parlement duidelijk werd, wil de minister dat de VRT ook loskomt van de bestaande tv- en radiokanalen. De tv-producties moeten, net zoals dat voor de radioprogramma's nu al het geval is, beschikbaar worden in een onlinespeler. Die programma's zullen voor een deel afkomstig moeten zijn van een "onafhankelijke externe productiesector". "Principes op dit vlak, zoals de bestedingsverplichting, worden in de volgende beheersovereenkomst verduidelijkt", aldus de minister.

Meest gelezen