Weyts "twijfelt" over verplichten van fietshelm

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het verplichten van de fietshelm laten onderzoeken, maar hij twijfelt of het een goede maatregel zou zijn. "Er zijn argumenten voor en tegen", zegt hij in "De ochtendshow" van MNM, naar aanleiding van de open brief van de 17-jarige Sophie Bergé. Zij droeg geen helm toen ze een zwaar ongeluk had met de fiets.
Minister Weyts testte bij MNM ook de Hövding, een airbag voor fietsers.

Weyts, die zelf fietst met helm, wijst erop dat de meeste verkeersveiligheidsorganisaties tegen het verplichten van de fietshelm zijn. Argumenten zijn dat mensen -en dan vooral jongeren- dreigen de fiets te laten staan en dat het beeld gecreëerd wordt dat fietsen gevaarlijk is.

Anderzijds redt de helm wel levens, benadrukt Weyts. "Misschien moet je op een bepaald moment wat lef hebben en durven om de lead te nemen. Vroeger was er ook veel tegenstand tegen de gordeldracht, nu is dat de evidentie zelf", zegt hij.

De minister gaat de kwestie op de agenda zetten van het Vlaams Huis voor Verkeersveiligheid, een nieuwe instantie waarin onder anderen experts van de politie, het parket, de transportsector en de automobilistenverenigingen vertegenwoordigd zijn.

Als daar voldoende draagvlak wordt gevonden voor een verplichting wil Weyts ermee naar het Vlaams Parlement trekken. Dat zal tijd kosten. Het verplicht dragen van de fietshelm is in elk geval dus niet voor morgen.

De 17-jarige Sophie is tevreden met het antwoord van de minister. "Ik vind het positief dat ze het op de agenda willen zetten en ermee bezig willen zijn", zegt ze. Het meisje uit Rotselaar raakte in juni zwaargewond bij een ongeval. Als ze een helm had gedragen, waren de gevolgen wellicht veel minder zwaar geweest.

Bekijk het pleidooi van Sophie voor de helm in "Van Gils en gasten":

Meest gelezen