Fijn stof is gevaarlijk voor de foetus

Blootstelling aan hoge concentraties fijn stof schaadt de foetus, blijkt uit een doctoraatsonderzoek van de Universiteit Antwerpen bij pas bevallen vrouwen. Hogere blootstelling tijdens de zwangerschap vergroot het risico op chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten of obesitas.
BERNARD BENOIT/GE HEALTHCARE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De onderzoekers vergeleken bloedstalen en samples van de navelstreng. Ze stelden vast dat fijn stof de genactiviteit van de foetus in de war stuurt. Sommige cellen van de pas geboren baby's toonden ofwel een teveel aan belangrijke sleutelmoleculen, ofwel een tekort. "Dit soort afwijkingen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bloedvatvorming van de de placenta wordt tegengewerkt, met als gevolg dat de doorstroom van voedingstoffen vermindert", zegt onderzoeker Sylvie Remy aan De Standaard.

Het maakt dus wel degelijk uit waar iemand woont tijdens de zwangerschap. Op plaatsen met hoge concentraties fijn stof hebben zwangere vrouwen meer giftige elementen in hun lijf, en die elementen ontregelen de celactiviteit van de baby.

Dat is geen goede zaak, want ander onderzoek leert dat afwijkingen in de celactiviteit op latere leeftijd kunnen leiden tot verschillende chronische aandoeningen. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziektes, of obesitas. 

Dat wil niet zeggen dat elk blootgesteld kind ook zo'n aandoening ontwikkelt, zeggen de onderzoekers. Ook benadrukken ze dat de tweehonderd onderzochte vrouwen eigenlijk een te lage steekproef is om van echt wetenschappelijk bewijs te spreken. "Maar het gaat wel degelijk om zeer sterke aanwijzingen. Een milieuvriendelijke omgeving speelt een belangrijke rol op de ontwikkeling van de foetus", besluiten ze. 

Het is de eerste keer dat zo'n onderzoek wordt gedaan in Vlaanderen. Nu gaan de wetenschappers de kinderen verder opvolgen. Om de vijf jaar zullen ze gescreend worden.

Meest gelezen