Hoe goed was “Back to the future” in het voorspellen van de toekomst?

We bevinden ons officieel in de toekomst. 21 oktober 2015 is de dag in de toekomst waar Marty en Doc in de eightiesklassieker “Back to the future II” naartoe reizen. Ziet 2015 er uit als de futuristische voorspelling van toen? We hebben voor de gelegenheid 20 voorspellingen uit de films getoetst aan het heden.

In de “Back to the future”-trilogie (1985-1990) heeft doctor Emmet Brown (Doc) een sportwagen omgebouwd tot een tijdmachine. Samen met zijn vriend Marty McFly reist hij naar het verleden en de toekomst. Meestal loopt er ergens iets fout en veranderen ze het verleden op zo’n manier, dat de wereld drastisch verandert. In “Back to the future II” reist het duo naar 21 oktober 2015. Ziet ons heden er uit als de futuristische voorspelling van toen?

Voorspelling: Doc graait in een vuilnisbak, haalt er wat etensresten uit en tankt er zijn tijdmachine mee vol.

Toelichting: Hoewel het nog niet mogelijk is om afval uit de compostbak rechtstreeks over te scheppen in onze auto’s, keuren we deze voorspelling toch goed. Het principe wordt wel degelijk gebruikt. Frituurvet dat als biodiesel wordt gebruikt of - iets verder van auto’s dan - afval dat gebruikt wordt om elektriciteitscentrales te voeden: het bestaat wel degelijk.

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: “Wegen? Waar wij heen gaan, hebben we geen wegen nodig”, zegt Doc kordaat in het begin van “Back to the future II”, waarop hij met zijn auto/tijdmachine begint te vliegen. In 2015 belanden ze op een drukke vliegende snelweg, inclusief vliegende wegwijzers en zwevende wegverlichting.

Toelichting: Jammer genoeg zijn we zover nog niet. In de film worden vliegende auto’s verkocht als dé oplossing tegen files, misschien is het het overwegen waard om onze mobiliteitsknoop te ontwarren? Al blijkt later in de film ook de zwevende snelweg vast te zitten. Werkende prototypes van auto’s die kunnen vliegen, bestaan echter wel. Zoals bijvoorbeeld de Aeromobil (foto) die vanaf 2017 op de markt komt. Dus deze voorspelling belandt niet helemaal in de vuilnisbak.

Besluit: Nog even geduld oefenen.

Voorspelling: Als Jennifer, het liefje van Marty, te veel over haar eigen toekomst begint te vragen, besluit Doc haar geheugen te wissen. “Als ze wakker wordt, zal ze denken dat het allemaal een droom was”, klinkt de uitleg.

Toelichting: Zover we weten, bestaat deze technologie nog niet, tenzij met bepaalde drugs. Het concept van die technologie is later wel overgenomen in de “Men in black”-films (foto).

Besluit: Fout voorspeld.

Voorspelling: De regen valt met bakken uit de lucht. “Wacht nog 5 seconden”, zegt Doc en hij begint af te tellen tot de regen effectief stopt. "Precies op tijd", zegt hij. "Was de post maar zo stipt als het weerbericht."

Toelichting: Al worden onze weersvoorspellingen steeds nauwkeuriger, tot op een seconde precies zal wellicht nooit mogelijk zijn.

Besluit: Fout voorspeld.

Voorspelling: Doc ondergaat een extreme verjongingskuur. Niet alleen zijn rimpels en haar worden aangepakt, maar hij laat ook zijn bloed vernieuwen en zijn milt en dikke darm vervangen. “Het verlengt mijn leven met een goede 30 à 40 jaar.”

Toelichting: Plastische chirurgie om eeuwig jong te zijn, vindt steeds meer ingang bij het grote publiek. Tot nu toe is het nog niet mogelijk om vlotjes van organen te wisselen. Door een nijpend tekort aan orgaandonoren wordt wel steeds meer stamcelonderzoek (foto) verricht dat op termijn moet mogelijk maken om volledige en volwaardige organen te kweken in laboratoria. Met andere woorden: het zou op termijn wel mogelijk kunnen zijn.

Besluit: Nog even geduld oefenen.

Voorspelling: Marty krijgt in de film schoenen die vanzelf sluiten en kleren die zich aan zijn lichaam aanpassen. Een jas die in eerste instantie te groot lijkt, past zo als gegoten. Nadat hij in de vijver belandt, begint zijn jas zichzelf automatisch te drogen.

Toelichting: Als reclamestunt heeft het sportmerk dat ook het schoenmerk is in de film een prototype ontwikkeld van de schoen die Marty draagt. Fysiek leek de schoen perfect op de filmversie, alleen gingen de veters niet automatisch dicht. Kledij die zich vlotjes aan het lichaam aanpast bestaat ook nog niet. Kledij op maat kopen kan natuurlijk wel.

Zelfdrogende kledij bestaat wel, maar niet in de vorm die in de film wordt getoond. Het is niet zo dat er plots een ventilator begint te draaien die een natte jas droogt. Grote vooruitgang in nano-technologie (foto) zorgt er wel voor dat water minder gemakkelijk aan kledij blijft hangen, waardoor deze niet zo zeer zichzelf drogen, maar minder snel nat worden.

Besluit: Nog even geduld oefenen.

Voorspelling: Nadat slechterik Biff met zijn bende een heuse ravage aanricht in het gerechtsgebouw, komt er snel een nieuwsdrone van “USA Today” aangevlogen die beelden maakt van de arrestatie van de nozems en onmiddellijk een interview opneemt. De genomen foto en uitspraak van Biff staan de volgende dag op de voorpagina van de krant.

Toelichting: Drones worden steeds vaker ingezet om nieuwsbeelden te draaien. Steeds meer - veelal internationale - nieuwsmedia schaffen een drone aan. De dronewetgeving in ons land is vrij streng, een opname zoals die in de film zou bij ons erg moeilijk liggen. Wellicht raken binnen enkele jaren drones ook bij Vlaamse nieuwsmedia goed ingeburgerd.

Opmerkelijk aan de voorspelling is dat de nieuwsdrone een foto neemt die dan in de papieren krant terechtkomt. De papieren krant heeft het momenteel erg moeilijk en drones worden eerder gebruikt om bewegende beelden op te nemen.

Besluit: Nog even geduld oefenen.

Voorspelling: Op het dorpsplein wordt Marty “aangevallen” door een 3D-reclame van de film “Jaws 19”. “De haai ziet er nog altijd fake uit”, besluit Marty.

Toelichting: Toen de film uitkwam was “Jaws 3-D” al enkele jaren uit - en de 3D-haai zag er overigens in die film erg fake uit. Er was toen zelfs ook al een vierde “Jaws”-film uitgekomen. Gelukkig zijn er nooit 19 “Jaws”-films gemaakt en is men na 4 films met de reeks gestopt. Toch lijkt de film hiermee ook de doorbraak van de 3D-films in cinemazalen en de tegenwoordige obsessie met sequels op succesvolle films te voorspellen. Het grootste struikelblok voor de doorbraak van 3D in de huiskamers lijkt voorlopig nog de brilletjes (foto).

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: In de film wordt Marty aangesproken door een reclamebord dat hem een auto probeert te verkopen.

Toelichting: Dit is technologisch mogelijk. In sommige Belgische treinstations hangen tegenwoordig televisie/computerschermen met daarop reclameboodschappen. Het is mogelijk om die zo te programmeren dat ze pas beginnen af te spelen als er iemand naar staat te kijken. Alleen wordt dat vooralsnog weinig gedaan.

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: Marty gaat het 80’s café binnen, waar de jaren 80 nog steeds voortleven.

Toelichting: Recent hebben we inderdaad een revival van de jaren 80 gehad. En retro blijft nog steeds in, of het nu 80, 90 of 2000 is: gaande van feestjes over kledingstijl en huisinrichting tot zelfs heuse retrobeurzen (foto).

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: Robots nemen de bestellingen op in cafés.

Toelichting: Er zijn weinig horeca-zaken die daar momenteel in geïnvesteerd hebben, maar het bestaat wel degelijk. Meestal blijft het wel beperkt tot een gimmick. Wat wel meer ingang heeft gevonden is de elektronische manier van bestellen waarbij een - menselijke - ober de bestelling ingeeft op een tablet die rechtstreeks verbonden is met de bar of de keuken. Als de ober terugkeert naar de bar of keuken, staat de bestelling klaar.

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: Enkele kinderen proberen een oude lunaparkmachine aan de praat te krijgen, maar zijn teleurgesteld als blijkt dat ze een joystick moeten gebruiken om het spel te spelen. “Je handen gebruiken? Zoals bij babyspeelgoed", vraagt een van de twee jongens vol afschuw. Leuk weetje: de acteur die de jongen speelde was een 8-jarige Elijah Wood die later vooral bekend zal worden als Frodo in "The lord of the rings"-trilogie.

Toelichting: Het is intussen al enkele jaren mogelijk om zonder joystick te gamen: denk maar aan de Wii of de Kinect waarbij een camera en sensoren de bewegingen van de speler volgen.

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: Marty probeert aan Biff en zijn bende te ontsnappen door weg te vluchten met een hoverboard, een soort vliegend/zwevend skateboard.

Toelichting: De Amerikaanse startup Arx Pax zou een werkend prototype gemaakt hebben van een hoverboard (foto). Zou, want het zou niet de eerste keer zijn dat zoiets met veel toeters en bellen wordt aangekondigd, maar achteraf toch een hoax blijkt te zijn. Ook autobouwer Lexus heeft intussen een hoverboard in stal. De speeltjes zijn spijtig genoeg - voorlopig - niet zo wendbaar als de hoverboard uit de film en zijn ook nog niet te koop.

Besluit: Nog even geduld oefenen.

Voorspelling: In 2015 kun je probleemloos met je vingerafdruk een taxi betalen.

Toelichting: Deze voorspelling klopt grotendeels. Een taxi betalen zal nog niet (overal) lukken, maar steeds meer smartphones en computers hebben een ingebouwde vingerafdruklezer. Veel apps van banken hebben het mogelijk gemaakt om daarmee betalingen te verrichten.

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: In de film wordt een televisie met de stem bediend.

Toelichting: Dit is perfect mogelijk, maar is gewoon niet in veel televisietoestellen ingebouwd. Veel smartphones zijn wel met spraaktechnologie uitgerust. Denk maar aan Siri (foto), de persoonlijke assistent die standaard op elke iPhone staat.

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: Steek een klein stukje voedsel in een machine en amper enkele seconden later komt er een heerlijke grote pizza uit.

Toelichting: De technologie die daar momenteel het dichtst in de buurt van komt is voedsel printen met een 3D-printer (foto). Voor beperkte toepassingen werkt dat al vrij goed. Hoewel de technologie er met rasse schreden op vooruit gaat, zal een grote verse dampende pizza à la minute creëren wel nog niet voor meteen zijn. Voedsel is immers erg complex en niet gemakkelijk om printbaar te maken.

Besluit: Nog even geduld oefenen.

Voorspelling: De telefoon gaat en dat is zichtbaar op een futuristische bril. In de film is het niet duidelijk of er met de bril zelf ook daadwerkelijk kan gebeld worden.

Toelichting: Google glass heeft bewezen dat een bril veel meer mogelijkheden biedt, dan alleen scherper te zien of de zon blokkeren. Niet alleen is telefoneren ermee mogelijk, maar de mogelijkheden zijn in theorie eindeloos afhankelijk van welke apps je erop installeert. Voorlopig is het toestel wel van de markt gehaald. Volgens Google omdat het “nog niet perfect genoeg” was.

Besluit: Nog even geduld oefenen.

Voorspelling: Telefoneren met collega’s via een videowall.

Toelichting: Nu dat in zo goed als iedere laptop en smartphone een camera is ingebouwd, is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om een videogesprek met iemand te voeren.

Besluit: Goed voorspeld.

Voorspelling: In ieders huis zullen meerdere faxapparaten staan

Toelichting: Een van de weinige voorspellingen uit de film die de bal volledig mis heeft geslagen. De fax is op bedrijfsniveau wel even in geweest, maar is voor particulieren nooit echt doorgebroken. Mede dankzij het succes van e-mail. Voor de jongere surfer: een fax is een apparaat waarbij een document via de telefoonlijn wordt doorgestuurd naar een andere fax die dit document dan afdrukt. Feitelijk een kopieermachine die een fysieke kopie via de telefoonlijn ergens anders aflevert.

Besluit: Fout voorspeld.

Reporters

Voorspelling: halfweg jaren 80 zal een tijdmachine worden uitgevonden.

Toelichting: Een voorspelling uit de “Back to the future”-films die vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel cruciaal is voor het verhaal. Tot op heden is tijdreizen buiten sciencefictionfilms - en series niet mogelijk.

Besluit: Fout voorspeld.

Meest gelezen