Roemeense ex-president verdacht van misdaden tegen mensheid

In Roemenië wordt oud-president Ion Iliescu vervolgd wegens misdaden tegen de mensheid. Hij heeft dat te horen gekregen op een zitting van het hooggerechtshof. De klachten tegen Iliescu slaan op het bloedig neerslaan van een volksopstand in de hoofdstad Boekarest, 25 jaar geleden.

Iliescu wordt aangeklaagd voor de dood van drie betogers en het verwonden van vier anderen. De oud-president ontkent alle schuld.

Ion Iliescu werd staatshoofd in 1989, na de val van het regime van dictator Nicolae Ceaușescu. Hij was president van 1989 tot 1996 en van 2000 tot 2004.

Tot op vandaag blijft de voormalige communistische leider erg omstreden. Dat heeft onder meer te maken met de zogenoemde Mineriade in 1990, toen hij het protest tegen zijn bewind gewelddadig liet neerslaan. Iliescu had onder meer een groep mijnwerkers van buiten Boekarest opgeroepen orde op zaken te stellen. Die gingen daarbij bijzonder driest te werk, met tientallen slachtoffers tot gevolg.

Vandaag is Ion Iliescu 85 jaar. Pas vorig jaar heeft het Roemeense gerecht beslist om het onderzoek naar de gebeurtenissen van mei 1990 te heropenen.