"Heks" krijgt na 300 jaar nieuw proces

Een vrouw die bijna 300 jaar geleden in volgorde werd onthoofd en op de brandstapel verast na wegens hekserij ter dood te zijn veroordeeld, krijgt een nieuw proces. Dat heeft een functionaris van het plaatsje waar Maria Bertoletti Toldini di Pilcante op 14 maart 1716 werd geëxecuteerd, Brentonico in Zuid-Tirol, gezegd.

De arme Maria werd destijds schuldig bevonden aan blasfemie, kindermoord en andere schrikwekkende misdaden. Zij gaf de "feiten" toe na de nodige martelingen en tortuur.

Volgens cultuurfunctionaris Quinto Canali van Brentonico is een nieuw proces nodig om de mensen eraan te herinneren dat de heksenprocessen echte misdaden tegen de menselijkheid waren en geen oude legendes en volksverhalen zoals hedendaagse shows voor toeristen laten uitschijnen.

Hij wist de gemeenteraad te overtuigen om een historicus aan te stellen die bewijsmateriaal voor de rechtszaak moest verzamelen. Het nieuwe proces zal volgens de wetgeving van destijds worden gehouden. Voor Maria Bertoletti Et cetera staat er nog veel op het spel: bij vrijspraak wordt haar ethische, morele en civiele waardigheid hersteld.

Brentonico maakte begin 18e eeuw deel uit van het Heilige Roomse Rijk, waar de rechtspraak Constitutio Criminalis Carolina van keizer Karel de Vijfde van toepassing was. In tegenstelling tot de rest van Italië werden in Trento en omgeving de heksenprocessen niet gevoerd door de katholieke inquisitie, maar door burgerrechtbanken.

Canali zegt dat de rechtbank in Trento hem heeft verzekerd dat de zaak van de heks zal worden behandeld, alleen weet hij nog niet wanneer. De man geeft wel toe dat een nieuw proces enkel maar een symbolische waarde zal hebben.

Meest gelezen