"MindMates" helpt studenten met emotionele problemen

Een op de vijf eerstejaarsstudenten kampt met depressieve klachten, een op de tien dacht al eens aan zelfdoding. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij zo'n 8.000 studenten. De universiteit zet nu een brede preventiecampagne op onder de naam MindMates. Die moet alle studenten en het personeel leren sneller mentale problemen te herkennen.

De studententijd is de tijd van je leven, klinkt het vaak. Maar dat is niet voor elke student het geval, zo blijkt uit een onderzoek bij 8.000 studenten aan de KU Leuven. Ongeveer 1 op de 5 eerstejaarsstudenten kampt met depressieve klachten, 1 op de 6 heeft angstklachten. Het is het eerste grootschalige onderzoek naar emotionele problemen bij studenten in ons land.

"We zien dat 10 procent van de studenten het risico loopt op een depressie. Op jaarbasis zien we dat 5 procent zelfmoordgedachten had", zegt professor Ronny Bruffaerts van het Universitair Psychiatrisch Centrum, die de studenten in Leuven al drie jaar opvolgt. 1 op de 100 studenten ondernam een poging tot zelfdoding.

Verontrustend is dat drie kwart van de studenten die in hun eerste jaar aan de universiteit te kampen had met depressie of zelfmoordgedachten daar ook drie jaar later nog mee zit. Toch zoekt maar 1 op de 5 studenten hulp. Daarom wil de universiteit nu alle studenten en het personeel bewustmaken van de problematiek met de preventiecampagne MindMates.

"We organiseren onder meer workshops. Wat kan je zelf doen als je je zorgen maakt om een medestudent? Op welke signalen moet je letten? Als je die signalen opvangt, wat kan je dan doen?", legt psychotherapeute Marleen Gheldof van het studentengezondheidscentrum uit. Studenten kunnen zich ook opgeven om buddy te worden en een luisterend en helpend oor te bieden.

Klik hier voor meer informatie over MindMates.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het telefoonnummer 1813.

Meest gelezen