"Woord- en wederwoord hoeven niet in dezelfde uitzending"

In een reactie op de uithaal van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) naar de aanpak van "De afspraak" beklemtoont VRT Nieuws dat "woord en wederwoord een belangrijk principe blijft". "Maar dit betekent niet dat "voor en tegen" in dezelfde uitzending aan bod moeten komen", klinkt het ook. Een zelfde geluid is te horen bij Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. Op politiek vlak reageren de meerderheidspartijen veeleer genuanceerd. De oppositie schiet met scherp.

Minister Schauvliege nam vanmorgen de uitzending van het Canvas-programma "De afspraak" van gisteravond onder vuur, met daarin een interview met cabaretier Wouter Deprez over het al dan niet geblokkeerde geld in het boscompensatiefonds. 

Ze vond het niet kunnen dat Wouter Deprez haar tijdens de uitzending "gratuit van leugens betichtte", maar ook dat de VRT "een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf". Dat is volgens Schauvliege "in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep".

In een reactie beklemtoont hoofdredacteur Actuaprogramma's Carl Voet (kleine foto) dat "woord en wederwoord" een belangrijk principe blijft in de aanpak van VRT Nieuws. "Maar dat betekent niet dat 'voor en tegen' in één en dezelfde uitzending aan bod moeten komen", voegt hij eraan toe.

“Hoe we programma’s aanpakken, behoort tot onze redactionele autonomie. En dat geldt zeker ook voor de vragen die gesteld worden en de toon die gehanteerd wordt", klinkt het. "Als we toelaten dat anderen dat gaan bepalen, overschrijden we een belangrijke grens. In dit concrete dossier zijn er nog veel vragen te beantwoorden. Het is niet door een programma onder vuur te nemen, dat er antwoorden komen."

© VRT Nathalie Dolmans

Deltour: "Verwijten in richting journalist gaan te ver"

Pol Deltour, de nationaal secretaris van de VVJ, is naar eigen zeggen niet verrast door de uithaal van Schauvliege. "Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat de VRT op dit ogenblik aangeschoten wild is", verwijst hij in De Standaard naar de commotie rond de uitzending van "De afspraak" van vorige week.

Deltour (kleine foto) ziet echter geen graten in het feit dat Schauvliege niet onmiddellijk een wederwoord kreeg in de uitzending van gisteravond. "Kranten moeten dat niet doen, omroepen ook niet. In totaliteit moet er wel woord en wederwoord zijn, maar dat betekent niet dat elk interview altijd de twee kampen moet bevatten. Anders zou er geen journalistiek meer zijn."

Hij vindt tot slot niet dat presentator Schols een deontologische fout heeft gemaakt. Dat Schauvliege persoonlijke verwijten aan zijn adres uit, betreurt hij dan ook. "Kritiek op een interview moet kunnen en is zeker niet ongezien, maar als het uitloopt op verwijten in de richting van een journalist, dan ga je te ver."

"Niet bij elk incident hard van leer trekken"

Vlaams Parlementslid Karen Brouwers (CD&V) reageert voorzichtig. "Ik begrijp dat de minister één en ander wil rechtzetten als onwaarheden op tv worden verteld", vertelt de partijgenote van Schauvliege én lid van de commissie Media aan De Standaard. "Maar als ze daarbij ook de journalist aanpakt, dan zitten we op het randje. Dat zou ik niet doen. De onafhankelijkheid van de nieuwsredactie van de VRT is belangrijk. Als politici elke week zo gaan reageren op interviews die hen niet zinnen, waar eindigt het dan?"

"Ik vind niet dat bij elk incident zo van leer moet worden getrokken, zeker niet door een minister die een uitvoerende taak heeft", zegt Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA), die eveneens lid is van de commissie Media. "Daarom vind ik deze reactie van Schauvliege misschien wat ongelukkig. Ik kan haar wel bijtreden dat woord en wederwoord moet worden gehanteerd, al is dat natuurlijk niet altijd mogelijk."

"Dichter bij censuur kan een regering niet komen"

De oppositiepartij SP.A spaart de kritiek op Schauvliege niet. "Ik ben de politieke aanvallen en de intimidatie van het VRT-personeel beu", zegt Vlaams Parlementslid Katia Segers. "Blijkbaar is het bon ton om de openbare omroep aan te vallen. Maar de inmenging in de redactionele werking van de VRT en de intimidatie van het personeel moet stoppen. Dat is gewoon onbetamelijk."

Voor Groen moet Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in actie schieten. "Deze uitschuiver van minister Schauvliege kan niet blauwblauw worden gelaten", aldus fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska. "Bourgeois moet zich hierover uitspreken."

"De communicatie van Schauvliege begint ongeziene proporties aan te nemen", gaat hij verder. "Het feit dat een minister een persbericht uitstuurt om een tv-station keihard aan te vallen, omdat er zich op tv iemand kritisch over haar beleid uitliet, is een enorme uitschuiver. Veel dichter bij een poging tot censuur kan een regering niet komen."

Bekijk hier het interview met Wouter Deprez in "De afspraak" van gisteravond:

Meest gelezen