43 doden bij zwaar busongeval in Frankrijk

Bij een botsing tussen een bus en een vrachtwagen in het departement Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, zijn zeker 43 doden gevallen. De twee voertuigen vatten door de impact onmiddellijk vuur. In de bus zaten gepensioneerden die op uitstap waren. Slechts 8 mensen overleefden het ongeval.
Luchtbeelden van de plaats van het ongeval

Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 7.30 uur in het dorpje Puisseguin, nabij de stad Libourne, niet ver van Bordeaux. De bus was even voordien vertrokken uit het dorpje Petit-Palais in de Gironde en was op weg voor een uitstap naar het aanpalende departement Landes.

In de bus zaten 49 mensen, de chauffeur en 48 gepensioneerden die op daguitstap gingen. Het gaat om mensen uit de streek. 41 van hen kwamen om. De vrachtwagenchauffeur en zijn 3-jarig zoontje overleefden het ongeval ook niet. Daarnaast zijn er 8 gewonden. 4 van hen zijn er erg aan toe, de anderen zijn lichtgewond of in shock.

De bus en de vrachtwagen botsten frontaal op elkaar op de D123. Hoewel behoorlijk smal, lag de gewestweg er op het ogenblik van het ongeval niet nat of glad bij. De bocht waarin het ongeval gebeurde, staat wel bekend als gevaarlijk.

Over de precieze omstandigheden van het ongeval bestaat nog heel veel onduidelijkheid. Volgens sommige bronnen zou de vrachtwagenchauffeur te snel gereden hebben, waardoor hij de bocht niet kon nemen. De vrachtwagen belandde dwars op de weg, waarna de bus op hem inreed.

Volgens Xavier Sublett, de burgemeester van Puisseguin, heeft de buschauffeur het ongeval zien aankomen. Toen hij zag dat hij de vrachtwagen niet meer kon ontwijken, heeft hij de deuren van zijn bus opengezet, zodat er nog een aantal mensen op tijd weg konden raken. De buschauffeur heeft het ongeval overleefd.

"Vreselijke tragedie"

De burgemeester van Puisseguin betuigde al snel zijn medeleven. "We zijn overweldigd door emoties. We moeten nu eerst de opvang van de gewonden zien te organiseren en nadien helaas ook het bergen van de lichamen."

Die berging wordt alleszins een moeilijk proces. "Er vielen vooral doden door de brand. Zij zijn dus verkoold", zegt VRT-journalist Steven Decraene ter plaatse. "De slachtoffers bevinden zich nog steeds in de bus en de vrachtwagen. De weg wordt drie dagen afgesloten en er komt een identificatieteam vanuit Parijs. Zij willen zo snel mogelijk nagaan hoe de brand zo snel is kunnen ontstaan en willen iedereen ook zo snel mogelijk identificeren."

Zwaarste ongeval sinds lang

Het gaat om het zwaarste ongeval op de weg in Frankrijk sinds 31 juli 1982. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is samen met premier Manuel Valls ter plaatse. "Dit is een vreselijke schok voor Frankrijk. Frankrijk en de Fransen zijn in rouw", zegt Valls.

"De hele Franse regering is getroffen door deze vreselijke tragedie", reageert president François Hollande.

Oproep

Bent u in de omgeving van het busongeval of kent u er iemand? Mail dan uw contactgegevens naar nieuws@vrt.be.

Meest gelezen