Kostprijs voor "eeuwige rust" niet overal gelijk

De kostprijs van een laatste rustplaats loopt sterk uiteen in Vlaanderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 bij alle gemeenten. Hoeveel je betaalt voor je laatste rustplaats, hangt af van waar je woont en van wat je wil.
BELGA/BOGAERTS

Hoeveel je moet betalen om begraven te worden, hangt af van waar je woont en wat je wil. Volle grond of in een grafkelder, bijvoorbeeld. Een urne om te bewaren in een urnenveld of in een columbarium op de begraafplaats.

De kosten voor een rustplaats verschillen veel in Vlaanderen. De prijs voor een grafconcessie in volle grond bijvoorbeeld loopt uiteen van 0 euro in Mol tot 2.000 euro in Huldenberg. Ook de kostprijs van een klassieke grafkelder loopt erg uiteen.

In veel gemeenten moet je bovendien meer betalen als je niet in de gemeente woont. Soms komt er een vast bedrag bovenop de gevraagde concessie, soms worden de bedragen zelfs verdubbeld. Veel gemeenten maken wel een uitzondering voor wie net naar een rusthuis is verhuisd.

Op de onderstaande kaart kan je per gemeente onder meer nagaan hoeveel een concessie kost en hoe lang ze loopt.

Het kan ook gratis

Weinig mensen weten dat je recht hebt op een gratis graf voor een periode van 10 jaar. Wil je niet dat graf niet laten opruimen na 10 jaar, moet je bij het begin van de periode kiezen voor een concessie.

Sommige gemeenten noemen dit officieus "grafrust", zoals in Nederland. In gemeenten zoals Mol en Rijkevorsel kan je zelfs langer gratis "rusten".

Uitstrooien is in Vlaanderen overal gratis voor inwoners.

In een aantal gemeenten zoals Kasterlee, Malle, Zutendaal en Bekkevoort kan je ondertussen geen enkele concessie meer afsluiten. Noch voor graven, noch voor urnevelden.

Begrafenis of crematie?

In Vlaanderen kan je kiezen tussen begraving en crematie. Steeds meer Vlamingen laten zich cremeren. In 2004 werd 48 procent van de overleden Vlamingen gecremeerd. In 2009 was dat al 56 procent. Het afgelopen jaar, in 2014, koos 66 procent van de Vlamingen voor deze optie.

In Vlaanderen zijn er opmerkelijk meer crematies dan in Wallonië. Daar werd in 2014 40 procent van de overleden gecremeerd. In Brussel wordt het vaakst gekozen voor crematie.

Uitstrooien kan gratis op de strooiweide van de begraafplaats, of je kan – tegen betaling – je dierbaren laten uitstrooien in de Noordzee.

Minder mensen kiezen voor klassiek graf

Minder Vlamingen kiezen voor een klassiek graf op de plaatselijke begraafplaats. In 52 van de 308 Vlaamse gemeenten kan je ondertussen niet meer begraven worden in een stenen of betonnen grafkelder. Vooral in de provincie Antwerpen lijkt dit het geval. Daar gaat het om 43 van de 70 gemeenten (61 procent).

De grafkelder zal misschien verdwijnen op termijn, maar mensen kiezen soms ook voor "andere" begraafplaatsen. Een lichaam begraven mag normaal gezien alleen op een officiële begraafplaats. Maar heb je een goede reden om een lichaam ergens anders te begraven, dan kan je dat aan minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) vragen. In 46 Vlaamse gemeenten, zoals Laakdal, Bocholt, Herzele, Begijnendijk en Avelgem werden al mensen in hun achtertuin begraven.

Met assen mag je veel meer kiezen. Je kan ze mee naar huis nemen, verstrooien in je eigen tuin of er begraven. Verstrooien of begraven in een park of een andere openbare plek mag voorlopig nog niet. Wil je de urne na verloop van tijd niet meer thuis bijhouden, dan kan je ze terug binnenbrengen bij de gemeente.

Begraafplaats voor dieren

En dan nog dit: niet alleen mensen worden begraven, er is in Vlaanderen één gemeentelijke begraafplaats voor dieren. De hond Laika werd in 1981 als eerste hond begraven op het gemeentelijk dierenkerkhof van Aarschot. Een concessie voor je hond loopt er vijf jaar, na vijf jaar halen ze het graf van je hond weg.

Disclaimer
Deze gegevens zijn gebaseerd op een rondvraag bij de 308 Vlaamse gemeenten. Ze geven de tarieven weer op 30/9/2015. Niet alle gemeenten bezorgden ons (alle) gegevens. Er zijn in alle gemeenten meerdere mogelijkheden en uitzonderingen. Indien je meer concrete informatie wil over jouw gemeente, kan je best bij jouw eigen gemeentebestuur aankloppen.

Meest gelezen