Vervanger voor levensbeschouwelijke derden loopt vertraging op

De vervanger voor de geschrapte uitzendingen door levensbeschouwelijke derden bij de VRT zal nog niet klaar zijn op 1 januari. De zoektocht naar een manier om het levensbeschouwelijke aanbod te integreren in het VRT-aanbod heeft wat vertraging opgelopen. Bedoeling blijft wel om het vernieuwde aanbod in het voorjaar van 2016 te starten. Dat heeft minister van Media Sven Gatz (Open VLD) geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Karin Brouwers.

Minister Gatz maakte eerder al bekend dat hij een punt zou zetten achter de uitzendingen van levensbeschouwelijke derden op de openbare omroep. De erkenningen van de verschillende verenigingen lopen tot eind 2015 en worden niet verlengd. Bedoeling is om de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen te integreren in de algemene programma's van de VRT.

Er lopen al een hele tijd gesprekken tussen de VRT en de levensbeschouwelijke verenigingen over dat vernieuwde aanbod. Volgens minister Gatz moet er daarover tegen het einde van dit jaar een "aanbodsplan" op tafel liggen. De zaken hebben volgens de minister "een lichte vertraging opgelopen". Daardoor zal het vernieuwde levensbeschouwelijke aanbod nog niet op 1 januari uit de startblokken kunnen schieten. Volgens Gatz wordt gemikt op het voorjaar van 2016 en is het ook de bedoeling de afspraken te verankeren in de nieuwe beheersovereenkomst.

CD&V-politica Brouwers maakt geen halszaak van de vertraging, maar vindt wel dat de zaak niet te lang mag uitgesteld worden. "Ik vind dat we een deadline moeten stellen, bijvoorbeeld dat er ten laatste tegen Pasen op radio en televisie een alternatief moet zijn voor die programma's"

Meest gelezen