Australische drones tegen haaienaanvallen

De Australische deelstaat New South Wales wil met drones en andere hoogtechnologische snufjes voorkomen dat er aan haar kust nog mensen worden aangevallen door haaien.
AP2013

In de deelstaat New South Wales, in het zuidwesten van Australië, werden dit jaar al dertien mensen aangevallen door een haai. In één geval ging het zelfs om een dodelijke aanval.

De staat heeft nu een plan voorgesteld om dergelijke aanvallen langs haar tweeduizend kilometer lange kust zo veel mogelijk te vermijden.

Zo zullen vanaf december, wanneer de Australische zomervakantie van start gaat, drones worden ingezet die uitgerust zijn met apparatuur om de aanwezigheid van haaien vast te stellen. De toestellen zullen vliegen boven de stranden van Sydney en van andere populaire badplaatsen.

Daarnaast zal op vijf stranden ook sonardetectie worden uitgetest. De bedoeling is dat bij de waarneming van een haai een signaal wordt uitgestuurd naar een satelliet, die dan weer een waarschuwing naar de reddingsdiensten moet zenden.

Verder zullen aan de risicovolle stranden ook de bewegingen van gekende haaien worden opgevolgd. De informatie die op die manier vergaard wordt, kan meteen naar de smartphone van de strandbezoekers worden verstuurd. De uitvoering van het plan zal in totaal 16 miljoen Australische dollar (10,4 miljoen euro) kosten.

Meest gelezen