Blair verontschuldigt zich voor oorlog in Irak

Tony Blair heeft zich verontschuldigd voor de fouten van de Irakoorlog, die hij en de Amerikaanse president Bush uitvochten in 2003. Hij geeft - min of meer - toe dat het offensief van toen bijgedragen heeft tot de opmars van de terreurbeweging IS.

"Diegenen van ons die Saddam van de macht verdreven hebben, droegen voor een stuk de verantwoordelijkheid voor de situatie nu in Irak". Dat zei Blair in een interview met CNN. Volgens de voormalige Britse premier steken er ook "waarheidselementen" in de bewering dat de aanval tegen Irak bijgedragen heeft tot de opmars van IS. 

Tony Blair krijgt al jarenlang kritiek voor zijn demarche in Irak. En niet enkel omdat het land sindsdien in chaos verkeert; maar ook omdat de terreurbeweging IS er kan groeien, wat dan weer leidde tot de vernietiging van Syrië. Blair en Bush trokken ten oorlog met de valse bewering dat Saddam over massavernietigingswapens beschikte. 

Voor dat laatste heeft Blair zich ook verontschuldigd, zij het dat hij elke persoonlijke verantwoordelijkheid afwijst. "Ik verontschuldig me", zo zei hij, "dat de informatie die we ontvingen fout was." Hij zei ook sorry voor "de fouten in de planning" en "onze foute verwachting van wat zou gebeuren als het Saddam-regime weg was."

Armslag

Maar all the way ging Blair niet. Hij zei niét dat de oorlog beter nooit plaatsgevonden had. De ex-premier zegt er trots op te zijn dat hij hielp om Saddam van de macht te verwijderen. Als Saddam op post was gebleven, zo zegt hij te vermoeden, dreigde het land dezelfde weg als Syrië op te gaan.

Het is niet de eerste keer dat Blair zich voor een aantal elementen van zijn toenmalige politiek verontschuldigt. Maar nu is hij wel wat duidelijker dan voordien, én valt vooral zijn timing op. Binnen afzienbare tijd presenteert een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van sir John Chilcot haar conclusies over de Irakoorlog, na zes jaar onderzoek. Volgens critici wil Blair daarop anticiperen door zijn versie van de feiten nu al in de markt te zetten.

Meest gelezen