Geen rechtstreekse vliegverbindingen meer tussen Rusland en Oekraïne

Er zijn sinds vandaag geen rechtstreekse vluchten meer tussen Oekraïne en Rusland. Deze nieuwe episode in de crisis tussen Kiev en Moskou zal honderdduizenden passagiers in de twee buurlanden treffen.

Het laatste passagiersvliegtuig vanuit Moskou landde vorige nacht op Boryspil, de belangrijkste luchthaven van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daarmee komt voorlopig een einde aan de rechtstreekse vliegverbindingen tussen Rusland en Oekraïne. Elke maand vliegen zo'n honderdduizend mensen tussen de twee buurlanden.

Oekraïne had in september aangekondigd dat het vanaf 25 oktober een vliegverbod zou uitvaardigen tegen vier Russische luchtvaartmaatschappijen die naar de Krim vliegen. Enkele dagen later kondigde Moskou aan dat het Russische luchtruim gesloten zal worden voor alle Oekraïense maatschappijen. Daarop besloot Oekraïne ook de overige Russische maatschappijen te weren.

In maart vorig jaar annexeerde Rusland de Krim, een Oekraïens schiereiland. De omstreden annexatie werd gevolgd door een opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Met steun van het westen beschuldigt Kiev de Russen ervan dat ze het conflict hebben uitgelokt en de separatisten militaire steun geven.

Meest gelezen