"Rood vlees en verwerkte vleeswaren kankerverwekkend"

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verwerkte vleeswaren en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet. Maar er volledig mee kappen, beveelt ze niet aan. Het advies: eet er met mate van.

De aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn niet verrassend, eerder waren al waarschuwingen gegeven dat verwerkte vleeswaren en rood vlees kankerverwekkend kunnen zijn.

Nu heeft de WHO ze op een lijst van kankerverwekkende stoffen gezet, waar ook onder meer plutonium, alcohol, tabak, asbest en uitlaatgassen van dieselwagens op staan. Belangrijk om weten: niet alle stoffen op die lijst veroorzaken in dezelfde mate kanker. Spek eten bijvoorbeeld is daarom niet even slecht als roken.

In het nieuwe rapport stelt de WHO dat 50 gram verwerkte vleeswaren per dag eten de kans op darmkanker met 18 procent verhoogt. Ook rood vlees wordt als kankerverwekkend ingeschat, al zijn daar maar beperkte bewijzen van.

Evenwicht

In hetzelfde rapport wijst de WHO er ook op dat rood vlees ook een positieve invloed op de gezondheid heeft. Het bevat bijvoorbeeld ijzer, zink en vitamine B12.

Daarom wordt veeleer aanbevolen om rood vlees en verwerkte vleeswaren met mate te eten, in plaats van ze volledig op te geven. Het risico op darmkanker door het eten van verwerkte vleeswaren blijft klein, maar vergroot wel naarmate men er meer van eet. Een gezond evenwichtig dieet is de boodschap.

Wat zijn verwerkte vleeswaren?

Verwerkte vleeswaren is vlees dat aangepast is om langer vers te blijven of het een betere smaak te geven. Bijvoorbeeld door het te roken of er zout of bewaarmiddelen aan toe te voegen. Net die aanpassing kan het risico op kanker verhogen.

De Stichting tegen Kanker reageert positief op de aanbevelingen van de WHO en raadt mensen aan om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Ze benadrukt ook het belang van genoeg lichaamsbeweging.

Meest gelezen