Acht banken moeten hun kapitaalbuffer versterken

Vanaf nieuwjaar moeten acht Belgische banken hogere kapitaalbuffers aanleggen. Dat heeft de Nationale Bank van België (NBB) bekendgemaakt. Het gaat om zogenaamde "systeembanken", instellingen die van groot belang zijn voor onze economie.

In een persbericht stelt de Nationale Bank dat "de macro-economische en financiële omgeving een uitdaging blijft voor de financiële sector". Zo staat de winstgevendheid van de Belgische levensverzekerkingen onder sterke druk als gevolg van de lage rentevoeten en dalende premiebetalingen. De NBB verwacht dat die lage rentetarieven ook zullen beginnen wegen op de winstgevendheid van de banken.

Daarom vraagt de centrale bank dat BNP Paribas Fortis, KBC Groep, ING België en Belfius voor 1,5% hogere kapitaalvereisten zouden aanleggen. Voor Axa Bank Europe, Argenta, Euroclear en The Bank of New York Mellon is dat 0,75%. Die kapitaalbuffers moeten versterkt worden over een periode van drie jaar.

Toch is de situatie van onze banken over het algemeen niet zo slecht, geeft de NBB toe. Zo is de rentabiliteit verbeterd tijdens de laatste trimesters tegen de achtergrond van hogere inkomsten uit commissies en een historisch laag niveau van de kost van financiering.

Eén van de gevolgen van de beslissing zou kunnen zijn dat de betrokken banken hun dividend aan de aandeelhouders en verzekerden zouden kunnen inperken om hun solvabiliteit op te krikken.

Meest gelezen