Franstalige meerderheid Linkebeek neemt ontslag

Tijdens een woelige gemeenteraad hebben de 13 Franstalige raadsleden in Linkebeek collectief ontslag genomen. Ze willen zo tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen uitlokken. De aankondiging van het ontslag gebeurde na een stemming waarin de Franstalige meerderheid een motie goedkeurde waarin het ontslag van de Nederlandstalige burgemeester Eric De Bruycker (Prolink) geëist werd.

De Bruycker werd begin oktober door Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) benoemd tot burgemeester van Linkebeek, nadat de Franstalige meerderheid niet was ingegaan op vragen van Homans om een andere burgemeester voor te dragen dan Damien Thiéry. Die laatste kon niet opnieuw worden benoemd, omdat hij destijds als burgemeester de taalwetten niet heeft gerespecteerd.

Komen er nu nieuwe verkiezingen?

"We moeten in de eerste plaats gaan kijken wat hun opvolgers gaan doen", reageert professor politieke wetenschappen Johan Ackaert (UHasselt)  "Ik vermoed dat zij niet gaan opdagen om de eed af te leggen als nieuwe gemeenteraads­leden. Dan kan men niet anders dan nieuwe gemeenteraadsverkiezingen uitschrijven, tenminste voor de vacatures die zijn ontstaan."

Tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen zijn wel degelijk mogelijk, maar het gaat dus alleen om de vervanging van de gemeenteraadsleden die nu zijn opgestapt. "De Nederlandstalige gemeenteraadsleden blijven hun functie uitoefenen."

Meest gelezen