Premier Michel stelt nieuw centrum voor cybersecurity voor

België heeft een gloednieuw Centrum voor Cybersecurity (CCB). Het centrum moet ingrijpen als Belgische instanties worden aangevallen via het internet en waken over dreigingen van hackers. Op het internationale niveau zal het CCB de Belgische stem vertegenwoordigen. Miguel De Bruycker, tot voor kort hoofd van de afdeling cyberbeveiliging bij Defensie, zal het centrum leiden.

De regering-Di Rupo kondigde het Centrum al aan, maar de regering-Michel maakte de opstart ervan mogelijk. Het CCB is sinds midden augustus operationeel. Afgelopen vrijdag keurde de regering het strategisch plan goed. "We hebben snel gewerkt om het centrum operationeel te krijgen, zodat we snel de betere aanpak kunnen organiseren", legde Michel uit op de persconferentie.

"We zijn meer en meer afhankelijk van cyberspace, en daarmee komen ook bedreigingen. Er zijn nu al heel wat actoren, zoals CERT.be en de staatsveiligheid, bezig met het mogelijk maken van een veilig en betrouwbaar internet", aldus hoofd van het CCB Miguel De Bruycker. "Een kwartet kan zonder dirigent spelen, maar een orkest heeft een dirigent nodig en wij nemen die rol op. Het doel is om ten opzichte van het dreigingsniveau te komen tot een gepaste veiligheid, een absolute veiligheid is niet realistisch."

Het Centrum werkt vanaf volgend jaar met een budget van 700.000 euro, zal tien mensen tewerkstellen en richt zich op drie doelpublieken: @home, @work en de Vital Sectors. Voor die eerste twee zal het Centrum sensibilisering en ondersteunende informatie organiseren. Voor het bedrijfsleven komen daar nog partnerships en betrouwbare technologie bij. Met de vitale sectoren worden onder meer de regering en cruciale infrastructuren bedoeld. Voor hen komen er een "early warning system", ondersteuning en "incident response".

Meest gelezen