SP.A wil snel een betere terugbetaling van psychotherapie

SP.A spoort minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan om sneller werk te maken van een ruimere terugbetaling van psychotherapie. Dat moet het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen helpen terug te dringen. Volgens de oppositiepartij leggen De Block en de federale regering echter te veel focus op besparen.
Caters News Agency Ltd

Bijna een half miljard dagdoseringen aan slaap- en kalmeringsmiddelen werd vorig jaar via Belgische apotheken verhandeld, schrijft De Standaard vandaag. Na een piek in 2008 viel de verkoop van slaapmedicatie tijdelijk terug, maar intussen is weer sprake van een lichte stijging. Een mogelijke oorzaak is dat psychologische behandelingen voor veel patiënten te duur zijn.

In het federale regeerakkoord staan afspraken rond het versterken van de eerstelijnshulp in de geestelijke gezondheidszorg. "In functie daarvan zal ook een eventuele financiering en terugbetaling van de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld in het kader van bepaalde zorgtrajecten en zorgpaden worden onderzocht." Bevoegd minister De Block zei al dat ze die opening wil benutten.

Volgens oppositiepartij SP.A gaat het echter te traag. "In de praktijk hebben we daar nog niets van gezien. Integendeel, de minister schroeft de duimschroeven van de gezondheidszorg steeds steviger aan", oordeelt SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée. "Door de gezondheidszorg alle zuurstof te ontnemen, maakt ze het onmogelijk om de noden van vandaag, zoals psychologische hulp, beschikbaar te maken voor iedereen."

Meest gelezen